Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Kırgızistan, Asya Kalkınma Bankası finansmanı ile 120 enerji tasarruflu elektrikli otobüs satın alacak

Kırgızistan, Asya Kalkınma Bankası finansmanı ile  120 enerji tasarruflu elektrikli otobüs satın alacak.

Kırgız Parlamentosunun İlgili Komitesi, Kırgızistan ile Asya Kalkınma Bankası (ADB) arasında modern enerji tasarruflu elektrikli otobüs satın almayı amaçlayan bir dizi anlaşmanın onaylanmasına ilişkin bir yasa tasarısını değerlendirdi. 

Proje kapsamında ADB'den 25 milyon ABD Doları tutarında imtiyazlı kredi ve 25,7 milyon ABD Doları tutarında hibe tahsis edilmesi planlanmaktadır.

Kredi, 8 yılı geri ödemesiz dönem dahil 32 yıl süreyle, ödemesiz dönemde yıllık %1, geri kalan süre için ise yıllık %1,5 faiz oranıyla sağlanmaktadır.

Projenin toplam maliyetinin 59.6 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor ve bunun %85'i ADB tarafından finanse edilecek.

“Proje kapsamında en az 120 adet modern, enerji tasarruflu elektrikli otobüs alınması planlanıyor. Tüm elektrikli otobüsler, engelli ve yaşlı yolcuların ihtiyaçlarını karşılamak için erişilebilirlik için evrensel tasarım öğelerinin yanı sıra, kadınların ve nüfusun savunmasız kesimlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için kamera ve panik düğmesi gibi güvenlik özelliklerine sahip olacak.

Ayrıca,belediye işletmesi "Bişkek Troleybüs Departmanı" dahil olmak üzere yeni elektrikli otobüsler için tüm hava koşullarına uygun park yerlerinin inşasını da içeren otobüs depolarının altyapısı modernize edilecek.

Tasarı Jogorku Keneş tarafından değerlendirilmek üzere sunuldu.

 

Otobüs üretici/ihracatçı firmaların ADB projelerini takip etmeleri yararlı olacaktır. 

 

 

Kaynak: https://economist.kg/novosti/2022/04/19/kyrgyzstan-zakupit-120-energoeffektivnyh-elektrobusov-za-schet-sredstv-abr/