Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Çin Tarafından Uygulanan Kısıtlamaların Kaldırılmasıyla Birlikte Avustralya'nın Çin'e İhracatı Önemli Düzeyde Artış Kaydetmiştir

Çin tarafından Avustralya'ya karşı muhtelif tarım, ormancılık ve balıkçılık ürünlerine karşı uygulanan kısıtlamların tedrici olarak kaldırılmasıyla birlikte, Avustralya'nın Çin'e yıllık ihracatı 2022/23 finansal yılında %22 oranında artışla 17 milyar Avustralya Doları olarak gerçekleşmiştir.

Bu çerçevede, daha önce önleme tabi olan pamuk, arpa ve kereste ihracatı kayda değer düzeyde artış kaydetmiştir. Bu kapsamda, pamuk ihracatı 757 milyon AUD artışla 824 milyon AUD seviyesine, arpa ihracatı 0'dan 443 milyon AUD seviyesine, kereste ihracatı 646 bin AUD artışla 780 bin AUD seviyesine yükselmiştir.

Önümüzdeki dönemde, Çin tarafından Avustralya'dan ıstakoz, şarap ve et ürünleri ihracatına yönelik olarak uygulanan kısıtlamaların da kaldırılması beklenmektedir.

Avustralya Ticaret ve Turizm Bakanı Don Farell'in, ay sonunda Abu Dabi'de düzenlenecek DTÖ Bakanlar Konferansında Çinli muhatabı ile görüşmesi planlanmaktadır.