Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Danimarka'nın 2023 Yılı Büyüme ve İşsizlik Verileri Açıklandı

Danimarka İstatistik Kurumunca 2023 yılı dördüncü çeyrek verilerinin açıklanmasıyla birlikte, 2023 yılının tamamına yönelik büyüme oranı beklentiler paralelinde yüzde 1,8 olarak ortaya çıkmıştır. Gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) ise 2,8 milyar Danimarka Kronu (2023 ortalama kuruyla yaklaşık 405 milyar ABD Doları) olmuştur. Veriler ışığında, 5,96 milyon olan ülke nüfusu göz önüne alındığından kişi başına milli gelirin yaklaşık 68 bin ABD Doları olduğu anlaşılmaktadır. 2023 yılının çeyreklerinde Danimarka ekonomisi sırasıyla %1,2; %-0,6; %0,4 ve %2 oranlarında büyüme ortaya koymuştur.

Ekonominin önceki iki yıla göre yavaşlamasının arkasındaki temel etken enflasyon karşısında azalan alım gücü ile enflasyonla mücadele kapsamında yükselen faizle birlikte yatırımların düşmesi olmuştur. Borçlanma maliyetlerinin artması sebebiyle özellikle konut piyasası oldukça durgun bir dönem geçirmektedir. Geçtiğimiz dönemde Danimarka ihracatının lokomotifi olan eczacılık sektörünün durgunlaşacağı öngörüsünün de etkisiyle, Danimarke Merkez Bankası ve IMF Danimarka ekonomisinin önümüzdeki 3 yıl boyunca ancak yüzde 1 ila 1,5 bandında büyüme ortaya koyabileceğini tahmin etmektedir.

Diğer taraftan, Danimarka İstatistik Kurumunca istihdama yönelik olarak açıklanan verilere göre, Mayıs 2022'den itibaren artış kaydeden işsiz sayısının geçtiğimiz Ocak ayında da bir önceki aya kıyasla yaklaşık 250 kişi arttığı, dar tanımlı işsizlik oranının da yüzde 2,9'da kaldığı anlaşılmıştır. ILO/geniş tanımlı işsizlik oranı ise 2022 yılında yüzde 4,5 iken, 2023 yılını yüzde 5,2 olarak kapatmıştır. Önümüzdeki dönemde ekonomide beklenen zayıf büyüme nedeniyle işsizlik oranlarında da olumlu yönde hareket beklenmemektedir.

Açıklanan veriler, enflasyonla mücadele kapsamında atılan sıkı para politikası adımlarının tüketim, yatırım ve dolayısıyla büyüme ve istihdam üzerindeki negatif etkilerine işaret etmekle birlikte, 2023 yılının son çeyreğinde yakalanan yüzde 2'lik büyüme oranı ihracatımız açısından umut verici olmuştur. 2024 yılı içerisinde para politikasında olabilecek gevşemelerle birlikte tüketim mallarından oluşan ihraç kalemlerimizin Danimarka pazarında en azından pozisyonunu koruyacağı değerlendirilmektedir.