Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Şili İsrailli Firmaları Havacılık Ve Savunma Fuarı Fidae'ye Katılmaktan Men Etti

Latin Amerika'nın savunma ve havacılık sektörlerinde en önemli uluslararası fuarlarından bir olan FIDAE (La Feria Internacional del Aire y del Espacio) Şili Santiago'da her 2 yılda bir Şili Hava Kuvvetleri organizasyonunda 1980 yılından itibaren düzenlenmektedir. Sonuncusu 2022 yılında 5-10 Nisan tarihleri arasında 47 ülkeden 420 firmanın katılımı ile Santiago Arturo Merino Benitez Uluslararası Havalimanının Kuzey tarafında yaklaşık 96 bin m2'lik bir alanda gerçekleştirilmiş olup 2024 yılında 9-14 Nisan tarihleri arasında sivil havacılık, askeri havacılık ve savunma sistemleri, uçak bakım-havalimanı hizmetleri, silah, mühimmat ve muhabere sistemleri, uzay teknolojileri, güvenlik vb. konularda faaliyet gösteren firma ve kamu kurum ve kuruluşları ile diğer paydaşları bir araya getirecektir.

5 Mart 2024 tarihi itibariyle Savunma Bakanlığından yapılan açıklama ile Şili Hükümetinin kararı doğrultusunda FIDAE 2024'e İsrailli firmaların katılımının askıya alındığı duyurulmuştur. Açıklamada herhangi bir gerekçe belirtilmese de söz konusu karar Boric Yönetimi tarafından, geçtiğimiz günlerde İsrail'in Gazze'de gıda yardımı almak için bekleyen sivilleri vurması sonrasında alınmıştır.

FIDAE'nin 2022 yılında düzenlenen bir önceki versiyonuna da Rusya-Ukrayna savaşı gündemi hakim olmuş ve Rus firmalar FIDAE'ye katılmaktan men edilmiştir. Benzer şekilde, FIDAE 2024'e de Rus firmalar katılmayacaktır.