Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Fransa’Da Hızlı Test Kitlerine Yönelik Artan Talep

Fransa’da covid-19 pandemisinde omikron varyantının da etkisiyle beşinci dalga, günlük yaklaşık 300 bin vaka sayısı ile yoğunluğunu arttırmaktadır. Hali hazırda ülkedeki test uygulaması eczanelerde antijen testi, hastane ve tıbbi laboratuvarlarda da PCR testi şeklinde uygulanmakta olup, diğer taraftan eczane ve süper marketlerde perakende olarak hızlı oto testlerin (adet perakende fiyatı ortalama 5 Avro) de satışı yapılmaktadır. Okullarda vaka sayılarının artmasıyla hızlı testler sağlık protokollerine dahil edilmiş ve bu durum söz konusu test kitlerine yönelik talebin artmasına sebep olmuştur.

Beklenmedik talep artışıyla karşı karşıya kalan üç ana Fransız test üreticisi firma üretim kapasitesini arttırma kararı almıştır..

Eczacı Sendikaları Birliğinden yapılan açıklamaya göre, haftada on milyonluk test talebine karşı şu an için üretim kapasitesi dört milyondur. Üretimi hızlandırmak üzere Ulusal İlaç ve Sağlık Ürünleri Güvenliği Ajansı (ANSM) iki veya beş testten oluşan kutular yerine 20 ila 50 birimlik poşetlerden oluşan kendi kendine test kit üretimine izin vermiştir.

31 Ocak 2022 tarihine kadar hızlı test kiti satışına izin verilen perakendecilerin (süpermarketlerde ikili kitlerin perakende fiyatı yaklaşık 4 Avro) ise maliyet yüksekliğinden dolayı Fransa’da üretilen kitler yerine başta Çin olmak üzere Asya merkezli tedarikçiler ile iş birliği içerisinde oldukları görünmektedir.

 

https://www.lesechos.fr/pme-regions/grand-est/autotests-comment-les-fabricants-francais-font-face-a-une-demande-exponentielle-1378846