Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Moldova'da, Taze Meyve Ve Sebzelerin Pazara Sunulmasına İlişkin Yeni Düzenlemeler Getirilmiştir

Moldova Bakanlar Kurulu, 19 Ocak 2022 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda taze meyve ve sebzelerin pazara sulunmasına ilişkin yeni kalite düzenlemelerini onaylamıştır.

Yeni kurallar, yerli veya ithal edilen tüketim ürünleri (patates, soğan, sarımsak, lahana, karnabahar, havuç, salatalık, patlıcan, kabak, karpuz, kavun, kayısı, erik, kiraz ve vişne) ile ilgili olup, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu’nun (UNECE) onayladığı standartlara uygun olarak kabul edilmiştir.

Söz konusu yeni kuralların kabul edilmesinin amacının, kalite şartlarına veya sağlık düzenlemelerine uygun yerli veya ithal meyve ve sebzelerin iç piyasaya sunulması olduğu açıklanmıştır.

Yeni düzenlemelere göre, ürünlerin kalitesinin Ulusal Gıda Güvenliği Ajansı (ANSA) tarafından düzenlenen uygunluk belgesi ile onaylanması gerekmektedir.

Şimdiye kadar böyle bir belge sadece taze meyve ve sebze ihracatı yapan işletmeler tarafından talep edilmekteydi. Sağlık düzenlemelerine uygunluğun tasdiki akredite bir laboratuvar tarafından yapılan testlere dayanılarak yapılacaktır. Öte yandan, ürünlerin güvenilir/zararsız olduğunu gösteren sertifika (Safety Certificate) bulundurma zorunluluğu ortadan kaldırılarak, söz konusu belge isteğe bağlı hale getirilmiştir