Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Moldova’da Demiryolu Taşımacılık Kanunu Kabul Edilmiştir

Demiryolu Taşımacılık Kanunu 21 Ocak 2022 tarihinde Moldova Parlamentosu tarafından onaylamıştır. 

Yeni demiryolu taşımacılığı yasasının uygulanması, Moldova Demiryolları Devlet Teşebbüsü’nün (ÎS ”Calea Ferată din Moldova”) demiryolu hizmetleri pazarındaki tekelliğini ortadan kaldıracaktır. Böylece demiryolu altyapısının mülkiyeti devlete ait olmakla birlikte, cer, yolcu ve yük taşımacılığı hizmetleri özel işletmeciler tarafından sağlanabilecektir.

Yolcu taşımacılık hizmetlerine ayrı önem verilmiş olup; yeni mevzuatta, demiryolu ile yolcu taşımacılığı alanında daha sıkı kuralların kabul edilmesi için gerekli yasal altyapı, çalışma usulü, tazminat düzenlemeleri ve bahse konu alanda tüketicilerin haklarının korunmasına ilişkin diğer düzenlemeler yer almaktadır.

Ayrıca, yeni kanunla, Demiryolu Tren İşletmecileri için Yetkilendirme Belgesi, Demiryolu Tren İşletmecileri için Güvenlik Sertifikası ve Demiryolu Altyapı İşletmecileri için Güvenlik Yetkisi belgeleri düzenleyecek “Demiryolu İdaresi”’nin kurulması öngörülmüştür. Söz konusu belgeler bedelsiz olarak düzenlenecektir. Demiryolu İdaresi; demiryolu taşımacılığının güvenliğinden, demiryolu taşımacılığı sektöründe tüketicilerin korunmasından ve söz konusu alanda yetkilendirme ve belgelendirilmenin kurallara uygun olarak yapılmasından sorumlu olacaktır.