Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Türkiye- Ukrayna Serbest Ticaret Anlaşmasının 2022 Yılında İmzalanması Beklentisi

Ukrayna'nın Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kiev ziyareti sırasında Şubat 2022’de imzalanabileceği gündemde yer almaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti ile Parlamentolar Arası İlişkilerden Sorumlu Verkhovna Rada Grubu'nun eş başkanı Roman Hryshchuk tarafından yapılan açıklamada, Resmi ziyaret sırasında dış ticaretin iki ülke arasında artırılması Ukrayna ve Türkiye arasındaki 10 milyar dolarlık ticaret ciro hedefine ulaşılması amacıyla serbest ticaret bölgesinin görüşmelerinin söz konusu olduğu ve  eerbest ticaret anlaşmasının imza aşamasına gelindiği belirtilmektedir.

Parlamento ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmelerde Ukraynalı parlamenterler, Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne, Kırım Platformuna verdiği destek ve ilk zirvesine katılımının Ukrayna için önemi bir kez daha vurgulanmıştır.

Hryshchuk, mevcut ziyaretin Ukrayna ve Türkiye parlamentoları arasında daha yakın ilişkiler için bir ivme sağlayacağını umduğunu belirtti.

Ukrayna CumhurBaşkanı Volodimir Zelenski tarafından Avrupa Birliği, Kanada ve İsrail ile serbest ticaret anlaşmalarının genişletilmesi gerektiği ve 2022'nin başlarında Türkiye ile STA imzalanmasının beklendiği belirtilmişti.