Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Ukrayna’da Organize Sanayi Bölgelerinin Çalışması 2,5 Milyardan Fazla Yatırım Getirecek

Organize sanayi bölgeleri Ukrayna’da çalışmaya başlayacak olup önümüzdeki üç yıl içinde Ukrayna devleti 25 sanayi parkının altyapısını donatacaktır. Bu sayede 2,5 milyar dolarlık ek yatırım çekilmesi planlanmaktadır.

Başbakan, hükümet uzmanlarına ve bağımsız analistlere göre, sanayi parklarının gelişmesi nedeniyle Ukrayna'nın 2,5 milyar dolar ek yatırım alabileceğini de sözlerine ekledi. Shmyhal tarafından endüstriyel parkların özellikle Polonya, Çek Cumhuriyeti, Türkiye ve Güney Kore ekonomileri için etkili büyüme noktaları haline geldiği dile getirilmiştir. Adı geçen ülkelerin iyi uygulamalarını Ukrayna'da çalıştırmak için kullanmayı planlama yapıldığı belirtilmektedir.

19 Ocak'ta Bakanlar Kurulu, bir sanayi parkının ilgili sicile dahil edilmesine ilişkin belgelerin gözden geçirilmesi prosedürünü onayladı.

Ekim 2021'de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky, Ukrayna'nın "Endüstriyel Parklar Hakkındaki" Kanununu değiştiren bir yasayı imzaladı. Belge, sanayi parklarındaki yatırımcılar için finansal, altyapı ve kurumsal teşvikleri tanıtıyor.

Aralık ayı itibariyle, Ukrayna'da sadece 10'u işlev gören 52 sanayi parkı tescil edilmiştir.

2022'de, endüstriyel parklar için altyapı inşaatının ortak finansmanı için 400 milyon UAH bütçesi ayrıldı.