Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Rusya’nın Ukrayna’ya Saldırması ile Birlikte İspanya’nın Tahıl Tedariğinde En Önemli Ülkelerden Biri Konumunda Olan Ukrayna’nın Durumundaki Belirsizliğe İlişkin Değerlendirme

İspanya Hububat ve Yağlı Tohum Ticaret Birliği'ne (ACCOE) göre, Ukrayna'daki durumun yarattığı belirsizlik nedeniyle İspanya’da tahıl tedariği sıkıntısı yaşanmaktadır. İspanya, ithal ettiği mısırın yaklaşık %30'unu, ayçiçeğinin %60'ını, buğdayın %17'sini, bitkisel yağlı keklerin %31'ini ve baklagillerin %15,4'ünü Ukrayna'dan ithal etmektedir. Ukrayna, İspanya pazarının en önemli mısır tedarikçisidir ve onu Brezilya izlemektedir; ticaret birliği verilerine göre buğday tedariğinde dördüncü (Fransa, Bulgaristan ve Litvanya'nın arkasında) ve ayçiçeği tedariğinde birinci sırada yer almaktadır.

ACCOE yetkililerine göre, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin, son haftalarda fiyatlar üzerinde küçük bir etkisi olmuştur. Söz konusu ürünlerin tedariği konusunda daha önce güvence verilmiş olsa da Ukrayna limanlarındaki durum, bombardımanın kapsamı hakkındaki belirsizlik ve Doğu Avrupa limanlarındaki olası geçiş kısıtlamaları konusundaki endişeler nedeniyle durum şu anda öngörülemez bir nitelik arz etmektedir.

Kötümser senaryolara kendi tahminleri ile katkı yapan ASAJA tarım birliği, Avrupa'nın tahıl ambarı ve dünyanın önde gelen ayçiçeği tohumu, küspesi ve yağı üreticisi olmasının yanı sıra, Ukrayna'nın gazının ve petrolünün kıtanın gübre üretiminin temelini oluşturduğuna dikkat çekmektedir. Söz konusu fiili durumun tarım sektörünü ve karlılığını önemli ölçüde etkilemesi ve önemli fiyat artışlarına sebep olması beklenmektedir.