Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Mısır Merkez Bankası'nın İthalat İşlemlerinde Akreditif Kullanımına İlişkin Kararı'na Dair Güncel Gelişme

Mısır Merkez Bankası, Mısır'daki kamu ve özel bankalara gönderdiği 13 Şubat tarih ve 49 Sayılı yazısı ile talimatlandırdığı, ithalat işlemlerinde Akreditif kullanıma zorunluğuna dair, 2 Mart 2022 tarihinde bir sirküler yayınlayarak, bilgi kirliliğinin önüne geçmeyi amaçlamıştır. Daha önce, resmi gazetede ya da Merkez Bankası'nın websitesinde karar ve talimata dair resmi bir bulgunun olmaması, bu sirküleri daha da önemli hale getirmektedir. 

Belgeden öne çıkan önemli noktalar:

  • İhracatçılarımızdan çokça alınan, evrak mukabilinin yasaklandığı ama bu ve LC (Letter of Credit) dışındaki ödeme türlerine dair herhangi bir veri olup olmadığı sorularına bir yanıt olarak, sirkülerde "yalnızca LC" talimatı açıkça görülmektedir. 
  • Talimatın işleme alınması tarihi ile ilgili kafa karışıklıklarını da bitiren bir bilgi olarak 22/02/2022 tarihi işaret edilmekte, bu tarihten sonra sevkiyatı yapılan tüm ürünlerin, hali hazırda Mısır gümrüklerine ulaşmış olsalar ve bir kısmı peşin ödeme ile ödenmiş olsa bile LC zorunluluğuna tabi oldukları anlaşılmaktadır.

Bahse konu sirkülerde, Mısır Serbest Bölgeleri'nde faaliyet gösteren firmaların da talimatı uygulamakla yükümlü oldukları bilgisi olmasına rağmen, Serbest bölge firmalarından edindiğimiz gayri resmi bilgilere göre, çalıştıkları bankalardan şifahen talimatın serbest bölge firmalarını artık kapsamayacağı ve işlemlerinde evvelce yaptıkları ödeme türlerini kullanabilecekleri bildirilmiş durumdadır. 

Buna ek olarak, uygulamada çok sıkı davranıldığı, LC açılması için, tutarın %110'u kadar teminatın banka hesabında nakit olarak bulundurulması ve blokajının zorunluğu tutulduğu bilgisi de sahadan edinilen gayri resmi bilgiler arasındadır. 

Mısır iş dünyasının pek çok kanaldan, Merkez Bankası ve Hükümet'e bu uygulamanın Mısır ekonomisine ve iş dünyasına verebileceği zararları anlatmaya çalıştıkları müşahede edilmekte ancak Serbest Bölgelere getirildiği duyumu dışında bir yumuşama sinyali alınmamaktadır.

Sirkülerin orjinal metnine https://www.cbe.org.eg/en/Pages/HighlightsPages/Circular-dated-2-March-2022-regarding-Inquiries-about-LCs.aspx ulaşılabileceği gibi gayri resmi tercümesi ekte yer almaktadır. Ataşeliğimiz tercümenin doğruluğu konusunda herhangi bir taahhütte bulunmaz.