Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Tayland'da Dolandırıcılık Vakaları Artıyor

Son dönemlerde Tayland’dan özellikle A4 kağıt, nitril eldiven ve şeker ithal etmek isteyen firmalarımızın karıştığı dolandırıcılık vakalarında artış gözlenmektedir.

Dolandırıcıların son olarak Tayland Ticaret Bakanlığı’nın veri tabanına benzer sahte bir site yaptıkları ve firma kayıt aramalarını bu siteye yönlendirdikleri öğrenilmiştir. https://dbd-gothdbdwebthai.com/ adresindeki site sahte olup size bu adresi ileten şahıslarla iş yapmaktan kaçınınız.

Tayland’da firma kaydı ile ilgili arama çevrimiçi olarak Tayland Ticaret Bakanlığı’nın veri tabanından yapılabilmektedir. Söz konusu uygulamaya https://datawarehouse.dbd.go.th adresinden ulaşılabilmekte ve açılış sayfasında oturum açıldıktan sonra siteye İngilizce olarak devam edilebilmektedir. Sitede kaydı bulunmayan firmalar ile iş ilişkisi kurmaktan kaçınınız.

Ayrıca, isim benzerliği kullanılarak sahte firma siteleri açılması yoluyla dolandırıcılık, Tayland’da yaygın olarak karşılaşılan bir sorundur. Bu sebeple, iş ilişkisi kurmayı düşündüğünüz firmaların kayıtlarını inceleyerek özellikle adreslerinin sizinle iletişimde kullanılan adres ile aynı olmasına ve faaliyet alanlarının ticaretinize konu olan ürünü kapsamasına özen gösteriniz.

Son olarak, internet siteleri sadece İngilizce dilinde olan firmaların dolandırıcı çıkma olasılığının yüksek olduğunu, tüm Taylandlı firmaların Tayca sayfalarının da olduğunu belirtmek isteriz.