1 – Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in daveti üzerine Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 29 Mart günü eşiyle birlikte Özbekistan'a geldi.
Taşkent Uluslararası Havalimanı'nda Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev ve eşi tarafından karşılandılar.
Türk lider, Özbekistan Devlet Başkanı eşliğinde Yeni Özbekistan Parkı'nı ziyaret ederek Bağımsızlık Anıtı'na çelenk koydu. Anıtta tasvir edilen hususlar hakkında bilgi verildi.
Yeni Özbekistan Parkı’nda düzenlenen bu tören, bir yabancı devlet başkanının ziyareti açısından ilk defa gerçeklemiş olup gelecekte bunun bir gelenek haline geleceği belirtilmelidir. (President.uz)
2 - Özbekistan ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlarının resmi karşılama töreni Köksaray'da gerçekleşti.
Şavkat Mirziyoyev ve Recep Tayyip Erdoğan kürsüye çıktı. Özbekistan ve Türkiye milli marşları çalındı. Şeref kıtası, dizilerek Devlet Başkanlarının önünden geçti.
Törende iki ülkenin resmi heyetlerinin üyeleri de hazır bulundu.
Şu anda Devlet başkanlarının dar formatta görüşmeleri (başbaşa) yapılıyor. (President.uz)
3 - Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Köksaray rezidansında başbaşa görüşme gerçekleştirdi.
Liderler, Özbekistan ve Türkiye arasındaki karşılıklı saygı, dostluk ve güvene dayalı çok yönlü işbirliğinin daha da geliştirilmesi ve güçlendirilmesi konusunda görüş alışverişinde bulundu.
Toplantıda stratejik ortaklık düzeyinin yükseltilmesi, iki ülke arasındaki siyasi, parlamentolar arası, ticari, ekonomik, kültürel ve insani bağların genişletilmesi üzerinde duruldu.
Son yıllarda, ikili işbirliği önemli ölçüde yoğunlaştı. Hükümetler, bakanlık ve idareler arasında bölgeler düzeyinde düzenli diyaloglar mevcut. En üst düzeyde ulaşılan anlaşmalar tutarlı bir şekilde uygulanmaktadır.
Şavkat Mirziyoyev ve Recep Tayyip Erdoğan, işbirliği projeleri ve programlarının uygulanması yoluyla ticari, ekonomik ve yatırım bağlarının daha da geliştirilmesinin Özbek-Türk işbirliğinin önemli bir alanı olduğunu kaydetti.
Bu bağlamda, ülkelerimizin büyük potansiyelini ve fırsatlarını örneğin Hükümetlerarası Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Komisyonu mekanizmasının aktif kullanımı aracılığıyla gerçekleştirme ihtiyacı vurgulandı.
Bölgesel ve uluslararası gündem konusunda görüş alışverişinde bulunan Devlet Başkanları, ülkelerimizin tutumlarının benzer olduğunu kaydetti. Çok taraflı uluslararası kuruluşlar çerçevesinde ikili işbirliğinin sürdürülmesi kararlaştırıldı. (President.uz)
4 - Yüksek Düzeyli Özbekistan-Türkiye Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısı düzenlendi.
Türk liderini ağırlayan Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, yüksek düzeyde karşılıklı işbirliğinin sağlanması, ülkelerimizin parlamentoları, devlet kurumları, iş çevreleri ve kamuoyu arasındaki ve güçlenen bağlardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Özbekistan Devlet Başkanı, Özbekistan için çok yönlü ilişkileri daha da geliştirmek ve güçlendirmenin faydalı olacağını vurguladı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkelerimiz arasındaki kardeşliğe dayalı stratejik ortaklığın her alanda karşılıklı güven ve saygı ruhuyla geliştiğini vurguladı.
Liderler, bu yılın iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 30'uncu, stratejik ortaklığın kurulmasının ise 5'inci yıl dönümü olduğunu memnuniyetle kaydettiler.
İki ülkenin liderleri arasındaki resmi ziyaretler ve düzenli görüşmeler, siyasi diyaloğu güçlendirmeye hizmet ederek, verimli pratik ortaklık için geniş fırsatlar yarattı.
Ticaret ve yatırım ilişkileri hızla gelişiyor. Son yıllarda ikili ticaret 2,5 kat büyüyerek 3,6 milyar doları aştı. Ortak şirketler sayısı 5 kat artarak 2000'i geçti. Yatırım işbirliği göstergeleri 70 kat arttı.
Taraflar, ikili işbirliğini daha da geliştirmek için, ticaret ve ekonomi, yatırım, ulaşım, tekstil, enerji, tarım, kültürel ve insani değişimler dahil olmak üzere ortaklığın daha da genişletilmesine yönelik öncelikleri ayrıntılı olarak tartıştılar.
Özbekistan'daki reformlar konusunda işbirliğinin güçlendirilmesi, kamu-özel sektör ortaklığı mekanizmalarının tanıtılması, bilim, eğitim, sanat, sinema, turizm ve enformasyon alanlarında işbirliğinin derinleştirilmesi konusunda mutabık kalındı.
Görüşmenin sonunda, Özbekistan ile Türkiye arasında işbirliğini yeni bir boyuta taşıyacak önemli belgelerin imzalanacağı kaydedildi. Bunlara tercihli ticaret, inşaat, sağlık, adalet, gümrük ve diğer alanlarda işbirliğinin geliştirilmesi ile ilgili anlaşmalar dahildir. Özbek-Türk Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısında alınan kararların en üst düzeyde uygulanması için ortak "Yol Haritası"nın kabul edilmesi planlanmaktadır.
Genişleyen işbirliği kapsamı göz önüne alındığında, taraflar ikili ilişkileri yeni bir düzeye - geniş kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine çıkartmaya karar verdiler.
Görüşmelerin ardından Recep Tayyip Erdoğan, İkili Stratejik İşbirliği Konseyi'nin bir sonraki toplantısına katılmak üzere Şavkat Mirziyoyev'i Türkiye'ye davet etti. (President.uz)
5 - Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Özbekistan'ı ziyareti sırasında gerçekleşen bir diğer önemli etkinlik ise Taşkent bölgesinde modern bir termik santralin devreye alınması ve Sırdarya bölgesinde başka bir santralin inşaatına başlanması oldu. Bu projeler "Cengiz Enerji" şirketi tarafından yürütülmektedir.
Törende konuşma yapan Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, projelerin önemini vurguladı ve bu komplekslerin Özbekistan ile Türkiye arasındaki ekonomik işbirliğinin sonuçlarının parlak bir göstergesi olduğunu kaydetti. Son bir yılda Türk şirketleriyle ortaklaşa Özbekistan'ın hızla gelişen ekonomisi için son derece önemli olan 5 büyük enerji projesinin hayata geçirildiği kaydedildi. Günümüz projeleri de dahil olmak üzere bu santrallerin toplam kapasitesi 1,4 bin megawatt'a ulaşacaktır.
Özbekistan'ın enerji sektörünün modernizasyonu sonucunda, kamu-özel ortaklığı temelinde 2026 yılına kadar 12 milyar dolar değerinde 29 proje hayata geçirilecek. Bunlara ek olarak 71 milyar kilovat saat elektrik üretecek ve yılda 12 milyar metreküp doğal gaz tasarrufu sağlayacaklar.
Özbekistan Devlet Başkanı, santralin yapımında görev alan mühendis ve inşaat işçilerine teşekkür etti. Ardından Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kibray ilçesindeki termik santrali devreye almak ve Havas ilçesindeki termik santralin inşaatını başlatmak üzere sembolik düğmeye bastı.
Kibray'daki santralin kapasitesi 240 megavat olup, yılda 2 milyar kilovat saat enerji üretecektir.
Havas ilçesindeki yeni termik santral ise 220 megavat kapasiteye sahip ve yılda 1,7 milyar kilovatsaat elektrik üretecek. (President.uz)
6 - Üst düzey görüşmelerin ardından imza ve belge alışverişi töreni gerçekleştirildi.
Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısının ardından Ortak Bildiri'ye imza attı.
Ayrıca, iki ülkenin hükümetleri, bakanlıkları ve idareleri düzeyinde çok yönlü Özbekistan-Türkiye işbirliğini daha da genişletmeyi amaçlayan 9 belge imzalandı:
- Tercihli ticaret anlaşması;
- Malların ve araçların devlet sınırından geçişine ilişkin ön bilgi alışverişi protokolü;
- Çalışma ve istihdam alanında işbirliğine ilişkin Mutabakat Zaptı;
- Adli bilimler (Mahkeme Eksperlik) alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı;
- İnşaat alanında Mutabakat Zaptı;
- Sağlık Bakanlıkları arasında 2022-2023 yılları için Eylem Planı;
- Özbekistan Ulusal Haber Ajansı ile Türkiye Anadolu Ajansı arasında İşbirliği Anlaşması. (President.uz)
7 - Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısının ardından medya temsilcilerine brifing verildi.
Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, konuşmasının başında, halklarımızın Nevruz bayramını ve yaklaşan mübarek Ramazan ayını kutladı. Milletlerimizin tarihi, bugünün birliğine ve yakınlığına dikkat çekti.
Özbekistan Cumhurbaşkanı, “Büyük İpek Yolu'nun kavşağında bulunan ülkelerimiz, kadimden beri Asya, Avrupa ve Afrika'nın kervan yollarının kesiştiği bölgeler olarak ün kazanmıştır. Türk kardeşlerimiz artık bizden binlerce kilometre uzakta yaşasa da dillerimiz ve kalplerimiz son derece yakın. Bizim tarihi kökenlerimiz bir, bugünkü arzu ve çabalarımız da ortak" ifadelerini kullandı.
Özbekistan ile Türkiye arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin hızla geliştiği memnuniyetle kaydedildi. Son yıllarda ikili ticaret hacmi 2,5 kat, ortak şirketler sayısı 5 kat arttı. Türkiye'den Özbekistan'a yapılan yatırım hacmi ise 70 kat arttı.
Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ilişkilerin gelişmesine büyük katkı sağladığı ve bugünkü toplantının ilişkiler tarihinde yeni bir sayfa açtığı kaydedildi.
Mirziyoyev, "Ülkelerimiz arasındaki mevcut yüksek düzeydeki ilişkilerden yola çıkarak, ilişkilerimizi geniş kapsamlı stratejik ortaklık statüsüne yükseltmeyi kararlaştırdık" dedi.
Görüşmelerde siyasi, parlamentolar arası, ticari-ekonomik, yatırım, ulaşım, tekstil, enerji, tarım, sağlık, kültürel ve insani alanlar üzerinde duruldu. Varılan tüm anlaşmaların eksiksiz uygulanması için ortak bir "Yol Haritası" geliştirilecektir.
Ülkelerimiz, kamu-özel sektör ortaklığı mekanizmasının geliştirilmesinde yakın işbirliği ile de ilgilenmektedir.
Geçen yıl Ankara ve İstanbul'da Özbekistan Kültür Günleri düzenlendi. Bu yıl Taşkent ve Semerkant'ta Türkiye Kültür Günleri düzenlenmesi planlanıyor.
Özbekistan'da Türk dilini öğrenmeye yönelik artan bir ilgi var. Taşkent Devlet Şarkiyat Araştırmaları Üniversitesi Türkiyat fakültesi etkin bir şekilde faaliyet yürütmektedir.
Son zamanlarda Taşkent'te, tüm Türk halklarının büyük kültürel mirası, eşsiz bir eser olan "Dede Korkut Kitabı"nın tamamı Özbek Dilinde yayınlandı. Onlarca destandan oluşan bu değerli kitap, atalarımızın şanlı tarihine, cesaretine ve bilgeliğine tanıklık ediyor.
Özbekistan Devlet Başkanı söz konusu kitabı Türkiye Cumhurbaşkanı'na hediye etti.
Özbekistan Cumhurbaşkanı: “Ziyaretiniz, işbirliğimiz için yeni ve yüksek fırsatların yaratılmasına büyük katkı sağlayacaktır. Ata Vatanınızın kapıları size ve tüm Türk kardeşlerimize her zaman açıktır” ifadelerini kullandı. (President.uz)
8 - Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev Harezm bölgesine gitti.
Devlet Başkanı, orada Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a eşlik edecek. Ziyaret sırasında Hiva şehrinin ziyaret edilmesi planlanıyor. (President.uz)
