Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Slovakya, Savunma Alanındaki Modernizasyon Projelerinden Birisi Olarak Drone Satın Alacak.

Ukrayna'daki savaş durumu, Savunma Bakanlığı'nın Slovak ordusu için planladığı bazı alımları hızlandırmıştır. Savunma Bakanı Jaroslav Nad, ordularının sahip olmadığı askeri insansız hava araçlarından (İHA) satın almak istediklerini açıklamıştır. Daha önceki yıllarda bakanlık tarafından satın alınan çok sayıda İHA sadece keşif ve gözlem amaçlı kullanılmaktadır. Toplam değeri 100 – 150 milyon avro veya daha fazla olmak üzere, Bakan, henüz kaç adet “drone” satın alınacağına karar vermediklerini ifade etmiştir. Özellikle Bayraktar İHA'larının Ukrayna'daki başarıları ilgiyi artırmış olup, Slovakya da diğer birçok Avrupa ülkesi gibi askeri dronelardan satın almayı planlamaktadır.

Savunma Bakanı Nad, düzenlediği basın toplantısında 107 adet modernizasyon projesinin açıkta olduğunu belirterek, geçen yıl Slovakya Silahlı Kuvvetlerinin modernizasyonu için toplam 564 milyon avro harcandığını açıklamıştır. Modern teknolojilerle birlikte Rusya'ya olan bağımlılıklarından kurtulacaklarını ifade eden Nad, Rus teknolojisinin kullanılmasının Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle sürdürülemez olduğunu sözlerine eklemiştir.

Yapılan ihale sonucunda Finlandiya’dan alınmasına karar verilen 76 adet 8x8 zırhlı askeri araç ile alımı planlar dahilindeki paletli muharebe araçları tedarikini önemli bir modernizasyon projesi olarak nitelendiren Nad, Sliac ve Kuchyna'daki askeri havaalanlarının modernizasyonunun, iki yeni Black Hawk helikopterinin satın alınmasının yanı sıra Slovak Shield ve Sabre Strike gibi uluslararası askeri tatbikatların altını çizmiştir. Bakan, diğer gerekli askeri projeleri finanse etmek için 1 milyar avroluk özel bir fon kurmayı planladıklarını açıklamıştır.