Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Mısır İhracat İthalat Kontrolleri Genel İdaresinin 195 Sayılı Kararı Akabindeki Gelişmeler

Mısır İhracat ve İthalat Kontrolleri Genel İdaresinin (GOEIC) 195 Sayılı ve daha önce Müşavirliğimizce bildirilen Kararı kapsamında GOEIC pek çok firmayı kayıt sisteminde askıya almış bulunmaktadır. Bu kapsamda firmalarımız hızlıca tarihi biten belgelerini [GOEIC'ten alınan bilgiler çerçevesinde ISO (geçerlilik süresine göre) ve Ticari Marka Belgesi (ticari marka belgesi için 10 sene) ve Sanayi Sicil Belgesi (geçerlik süresine göre)] bildirimden itibaren yenilemelidir. 

GOEIC'ten alınan şifahi bilgi çerçevesinde, ISO belgesi uluslararası geçerliğe sahip olduğundan ve kontrol edilebildiğinden yenileme sürecinde orjinalinin takdimine mecburiyet olmadığı iletilmiştir. Ayrıca, ISO belgesinin sunulması için yetkilendirme belgesine yer olmadığı da (yeni kararın uygulanması kapsamında eski nüshanın hızlıca denenmesi ve kabul edilmemesi halinde asılları üzerinden işlem yapacak süreyi firmalarımızın hesaba katmalarının makul olduğu düşünülmektedir) iletilmiştir. Diğer taraftan, süresi bitmiş olan ticari marka belgesi ve sanayi sicil belgelerinin orjinallerinin sunulması gerektiği belirtilmiştir.

İlaveten, ticari marka belgesi ve sanayi sicil belgelerinin takdimi için yetkilendirmenin elzem olduğu ifade edilmiştir. Bu kapsamda, firma yetkilisinin veya firma tarafından yetkilendirilen kişilerin yetkilendirme belgelerinin yanlarında olması gerekmektedir. Kişi daha önceden yetkilendirilmiş ise, yetki belgesinin yanında bulunması mecburi olup bunun dosyadaki nüsha ile karşılaştırılacağı belirtilmektedir.

Yeni yetkilendirilen kişilerin ise yetki belgelerinin aslını yanlarına almaları gerekmektedir. Yetki belgesinde (önceki yetki belgelerine de bu hususların bulunmaması hali varsa bu durumda firmalarımızca hesaba katılmalı ve gerekli tedbirin alınmasının makul olabileceği düşünülmektedir) firmanın mührü yanında, Mısır temsilciliğinin ve temsilcilikten talep edilmesi halinde (ticaret odası ve noter) diğer mühürlerin olması gerektiği vurgulanmış olup, ilgili temsilcilikle mühür sürecinin hızlıca yapılmasında fayda olduğu mülahaza edilmektedir.

195 Sayılı Karar kapsamında belgenin bitiş tarihinden itibaren yenileme için verilen süre 30 gün olarak belirtilmektedir. Süreye haftasonu dahildir.

Firmalarımız askıya alınma veya sicil kaydının iptali hususunda bilgi temin etmek için;

https://www.goeic.gov.eg/en/site/index  

sitesinden ingilizce olarak VIOLATING COMPANIES>DECREE NO 43> den uyarılan (warned), askıya alınan (suspended) ve iptal edilen (canceled) listelerinden durumlarını kontrol edebilirler.

İptal edilen firmalarımız ise 195 sayılı Karar kapsamında iptal konusunda dilekçe sunma hakkını haizdirler. Bu kapsamda, dilekçelerini yetkilendirilmiş kişi eliyle iptal kararını müteakiben 60 gün içerisinde Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Anlaşmalar ve Uluslararası Ticaret Genel Müdürlüğüne sunulabilecektir.

Karar, aynı zamanda iptal kararı veya kayıt yapılmaması (kayıt için belgelerin takdim edilmesine rağmen kayıt yapılmaması hali)hususları hakkında bildirim yapılacağını içermekteyse de bu konuda yaşanabilecek gecikmelere mahal vermemek adına firmalarımızın ilgili internet sitesinden statülerini sürekli kontrol etmeleri ve iptal olunması halinde dilekçelerini hızla takdim etmelerinin faydalı olabileceği düşünülmektedir.

Dilekçeye 15 gün içerisinde cevap verileceği Karar'da ayrıca belirtilmektedir.