Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Almanya Hidrojen İşbirliğine Yönelik Bir Anlaşma İmzaladı

Federal Alman Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı ve Şansölye Yardımcısı Robert Habeck ile Hindistan Enerji Bakanı R.K. Singh, 2 Mayıs 2022 tarihinde hidrojen işbirliği konusunda bir anlaşma imzalamıştır. Alman-Hint hükümetleri arasındaki istişareler iki ülkenin de yeşil hidrojenin üretimi, işlenmesi, kullanımı ve nakliyesi konularında yakın işbirliğine istekli oldukları vurgulamaktadır. Bakan Habeck, yeşil hidrojenin üretiminin ve kullanımının yaygınlaştırılması, yoğunlaştırılmasının/ arttırılmasının teşvik edilmesi ve böylece ekonomik hale getirilmesi hususunda uzun vadeli ortak hedefin bulunduğunu ifade etmektedir.  Bakan devamla, enerji ortaklığının bir parçası olarak Hindistan ile sürdürülebilir yeşil hidrojen üretimine yönelik yenilikçi çözümler geliştirmek üzere birlikte çalışmayı kabul ettiklerini ve bunun Almanya’nın fosil yakıtlara olan bağımlılığını azaltmak açısından önemli bir adım olduğunu belirtmektedir.

Alman kaynaklara göre, Hindistan’ın yenilenebilir elektrik üretimine ilişkin olarak uygun şartlara sahip olması sebebiyle uzun vadede dünya çapında önemli bir üretim yeri haline gelebileceği değerlendirilmektedir. Hindistan Başbakanı Modi’nin geçen yıl yaptığı bir açıklama çerçevesinde, Hindistan yeşil hidrojen konusunda 'küresel bir merkez' ve güçlü bir ihracatçı olmayı hedeflemektedir. Hindistan’ın bu hedefi, Alman ekonomisi tarafından büyük bir ilgi ile karşılanmaktadır. Bir yandan Alman şirketleri tarafından geliştirilen elektrolizörlerin Hindistan’ın yeşil hidrojen ekonomisinin geliştirilmesine katkı sağlaması diğer yandan Alman teknoloji sağlayıcılarının küresel ölçekteki değer zincirinde meydana gelen sorunlara çözüm sağlaması amaçlanmaktadır.

İki ülke arasında yapılan anlaşmada, Alman-Hint Enerji Ortaklığı kapsamında Alman-Hint Enerji Forumuna bağlı bir çalışma grubunun oluşturulması hedeflenmektedir. Bahse konu çalışma gurubunun, iki ülke hükümeti ile sanayi ve araştırma enstitüleri arasında yakın bir ağ oluşturması açısından faydalı olacağı değerlendirilmektedir. 2006 yılında hükümet başkanları düzeyinde kurulmuş olan Alman-Hint Enerji Forumu (İGEF), enerji dönüşüm sürecinde iki ülkenin işbirliğinin geliştirilmesini teminen üst düzey siyasi karar alıcılar, finans kurumları, sanayi ve araştırma kuruluşlarının resmi bir diyalog platformu niteliğindedir.