Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

"Issyk-Kul Gölü'nün Ekolojisini Korumak İçin Acil Önlemler Hakkında Kararname" Yürürlüğe Girdi

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, "Issyk-Kul Gölü'nün Ekolojisini Korumak İçin Acil Önlemler Hakkında Kararname" yi imzaladı. 

Cumhurbaşkanı, Issık-Göl'ün tatil yeri ve rekreasyon bölgesi topraklarında "olumsuz bir çevre durumu gelişiyor, bu da göl çevresinin dinlenme değerinin düşüşüne neden oldu ve mevcut olumsuz eğilimler devam ederse geri dönüşü olmayan çevresel ve ekonomik kayıplara neden olabilir." diye belirtti.

Gölün ve etrafı topraklarında ana kirlilik kaynaklarından biri, kıyı bölgesinde ve göle akan nehirlerin kıyılarında bulunan şehirler ve kasabalardır. Sakinler, kuruluşlar, işletmeler kanalizasyon ve atıkları nehirlere ve bazı yerlerde doğrudan göle boşaltır, çünkü arıtma tesisleri ya hiç yoktur ve eğer varsa da arıtma kalitesi belirlenen ihtyaçları karşılamamaktadır.

Cumhurbaşkanı, "çevresel bir felaketi önlemeyi amaçlayan yeni kararnamesi ile 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle  su temini, kanalizasyon şebekesi, kanalizasyon pompa istasyonu ve arıtma tesisleri olmayan sanatoryumlar, dinlenme tesisleri, dinlenme evleri, yazlık yerleşim yerleri, misafirhaneler, oteller gibi tesislerin işletilmesini yasaklamaya karar verdi. 

Ayrıca, belirtilen tarihten itibaren sanatoryumlara, pansiyonlara, dinlenme evlerine, yazlık köylere, misafirhanelere, otellere ve su temini sistemi, kanalizasyon ve arıtma tesisleri olmayan diğer tesislere bir sonraki tatil sezonu için çalışmaya hazır olma pasaportu verilmesi yasaklandı. 

Su temin sistemi, kanalizasyon ve arıtma sistemi üretimi ve işletimi yapan firmalarımız için fırsatlar sunabileceği; firmalarımızın ihale konusu olabilecek ilgili altyapı projelerini takip etmelerinin faydalı olacağı değerlendirilmektedir. 

 

Kaynak: https://kaktus.media/doc/458997_sadyr_japarov_izdal_ykaz_s_zapretami_dlia_pansionatov_i_gostevyh_domov_na_issyk_kyle.html