Katar Emiri Şeyh Tamim Al Thani’nin Berlin’e yaptığı devlet ziyareti kapsamında Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Habeck ile gerçekleştirdiği görüşme neticesinde, Alman-Katar Enerji Ortaklığı resmi olarak imzalanmıştır. Anılan anlaşma çerçevesinde, Katar’ın Almanya’ya 2024 yılı itibarıyla sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarik etmesi öngörülmektedir. Alman-Katar Enerji Ortaklığının en önemli hedeflerinden birinin, Almanya’nın Rus gazından bağımsız hale gelmesinin olduğu belirtilmektedir. Öte yandan imzalanan ortaklık ile birlikte, yeşil hidrojene yönelik de işbirliğinin güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Aynı zamanda, Alman-Katar Enerji Ortaklığı’nın iki hükümet arasında enerjiyle ilgili konularda "üst düzey alışverişi" teşvik etmesine, iki ülke arasında köprüler kurulmasına ve kamu ve özel sektörden aktörlerin bir araya getirilmesine destek olacağı belirtilmektedir. Bu çerçevede, Katar Enerji Bakanlığı ile Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı arasında düzenli toplantılar geçekleştirilmesi planlanmakta olup, Federal Bakanlık bu amaçla iki çalışma grubu duyurmuştur. Bir yandan, LNG ve hidrojen çalışma grubunun, bölgedeki ticari ilişkileri geliştirmesinin yanı sıra, altyapı ve düzenleyici önlemlere ilişkin olarak bir tartışma forumunu oluşturması hedeflenmektedir. Öte yandan, yenilenebilir enerjiler, enerji verimliliği ve yük yönetimi konusundaki çalışma grubu, yenilenebilir enerjilerdeki kapasitelerin genişletilmesine ve altyapı ile elektrik piyasalarına yönelik konulara odaklanması öngörülmektedir.
Katar Başbakanı Mohammed bin Abdulrahman Al Thani’nin açıklaması doğrultusunda, Katar’ın North Dome gaz sahasındaki üretimini 2026’da genişletmesi sonucunda, 2024 itibarıyla planlanan gaz oranının ileriki zamanlarda arttırılacağı belirtilmektedir. Bu çerçevede, en geç 2026 yılına kadar Katar gaz üretiminin 77 milyon ton LNG’den 126 milyon tona çıkarılması öngörülmektedir. Şu ana kadar verilen bilgiler kapsamında, ancak Qatar Energy'nin üretimini yıllık 126 milyon ton LNG'ye çıkarması halinde Katar'ın Almanya'ya büyük miktarlarda gaz tedarik edebileceği söylenmekteydi.
Bununla eş zamanlı olarak ise, Almanya’nın Wİlhelmshaven ve Brunsbüttel şehirlerinde de LNG terminallerinin inşa edilmesine yönelik hızlandırılmış inşaat ile ilgili düzenlemeler Federal Meclis tarafından kabul edilmiştir.
