Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Meksika, “IMD 2022 Dünya Rekabetçilik Endeksi”nde bu yıl da 55’inci sırada yer aldı

IMD Business School” tarafından her yıl yayımlanan “Dünya Rekabetçilik Endeksi” sonuçlarına göre Meksika 2022 yılında 2021 yılındaki sırasını koruyarak, incelenen 63 ekonomi içerisinde 55’inci sırada yer almıştır. Bu sonuç, Meksika’nın anılan sınıflandırmaya dahil edildiği 1997 yılından bu yana aldığı en düşük sıradır.

Söz konusu raporda, Meksika'nın Covid-19 pandemisinin neden olduğu etkilerden daha hızlı kurtulmak ve şirketler için çevreyi iyileştirmek için sağlık, sosyal ve ekonomik politikalar uygulaması gerektiğine dikkat çekilmiştir. Diğer zorluklar ise; daha yüksek GSYİH büyümesinin teşvik edilmesi (%3 ila 4), inovasyon yoluyla iç pazarın büyümesinin teşvik edilmesi: dünyadaki ilgili ekonomilerle ilişkilerin geliştirilmesi ve daha iyi eğitim ve temiz enerji için yapısal reformların teşvik edilmesidir.

Meksika anılan çalışmada Hükümet Verimliliği açısından 63 ekonomi arasında 60’ıncı sırada, Altyapı açısından 58’inci ve İş Verimliliği açısından 47’nci sırada yer almış; en iyi puanı ise Ekonomik Performans kategorisinde (27’nci sıra) almıştır. Alt faktörlerin ölçümünde, Meksika için en kötü puanlar Eğitim (62), İş Mevzuatı (60), Teknolojik Altyapı (58) ve Kurumsal Çerçeve (58) başlıklarında olurken; Meksika’nın en iyi konumlandığı alt faktörler; İstihdam (5), Uluslararası Yatırımlar (21), İşgücü Piyasası (38) ve Fiyatlar (35) olmuştur.

Danimarka, İsviçre, Singapur, İsveç ve Hong Kong ise söz konusu endekste ilk beş sırada yer alan ekonomilerdir. Amerika kıtasındaki sıralama ise ABD (10), Kanada (14), Şili (45), Peru (54), Meksika (55) ve Brezilya (59) şeklindedir. Türkiye ise anılan endekste bu yıl 52’nci sırada yer almıştır.