Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Polonya Hükümeti Rüzgar Çiftlikleri Yasasını Onayladı

Polonya hükümeti, karadaki rüzgar çiftlikleri için mesafe kurallarını gevşeten  yasa tasarısını onayladı.

Karadaki rüzgar santrali yerleşim kurallarının serbestleştirilmesi, Polonya'nın Avrupa Komisyonu ile üzerinde anlaşmaya varılan ve Ulusal İyileştirme Planı'nda yer alan "dönüm noktaları"ndan birisiydi.

Uzun zamandır beklenen yasa tasarısı, 10H kuralı olarak adlandırılan ve konut binalarından türbin yüksekliğinin en az 10 katından daha az bir mesafede kara rüzgar çiftliklerinin inşa edilmesini yasaklayan kural,  asgari mesafeyi 500 metreye indirerek serbestleştiriyor.

Aynı zamanda, Polonya'nın şebeke operatörü PSE'nin talebi üzerine, kabul edilen yasa, türbinleri elektrik şebekesinden uzaklaştırmak için yeni asgari gereksinimleri de belirlemektedir.

Yasaya göre, yeni bir rüzgar çiftliği kurulacak yerin Yerel Mekansal Kalkınma Planına (MPZP) dahil edilmesi gerekmektedir.

Rüzgar santralinin bir konut binasına olan temel minimum mesafesi, 10H kuralı tarafından belirlenenden daha az olmamak üzere korunmalıdır, ancak MPZP, burada belirtilen mutlak minimum güvenlik mesafesini dikkate alarak farklı bir mesafe tanımlayabilecektir.

İklim ve Çevre Bakanı Anna Moskwa Salı günü yaptığı basın toplantısında, yeni kuralların "rüzgar çiftliklerinin inşası için araziyi serbest bırakacağını" ve 2030'a kadar kara rüzgar kapasitesinde 6-10 GW eklenmesini sağlayacağını açıklamıştır.