Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Norveç hükümeti, petrol ve gaz sektörü işçilerinin başlattıkları greve müdahale etti

Norveç Petrol ve Gaz Birliğinden yapılan açıklamaya göre, Norveçli açık deniz petrol ve gaz işçilerinin büyük kısmını temsil eden sendikalar ücret konusunda anlaşmaya varılamadığı için greve gitme kararı almıştı. Cumartesi gününe kadar devam edecek olan grev, günlük gaz ihracatını 1.117.000 varil petrol eşdeğeri (boe) veya günlük gaz ihracatının %56'sı kadar azaltacak, 341.000 varil petrol kaybedilecekti. Gaz boru hattı operatörü Gassco, Kuzey Denizi'ndeki bir gaz taşıma merkezi olan Sleipner'de kapanma riski nedeniyle, en kötü senaryoda, Belçika ve İngiltere'nin grevin devam etmesi durumunda Norveç gazı almayacaklarının söz konusu olduğunu söyledi.

Norveç hükümeti, belirli koşullar altında iş anlaşmazlıklarına müdahale etme yetkisine sahiptir. Çalışma Bakanlığı müdahale hakkını kullandığını doğruladı. Çalışma Bakanı Marte Mjoes Persen Reuters'e verdiği demeçte, "Norveç, Avrupa'ya gaz tedarikinde hayati bir rol oynuyor ve grevin planlanan şekilde devamının İngiltere, Almanya ve diğer ülkeler için ciddi sonuçları olacaktı.Anlaşmazlık, tüm Avrupa için bu kadar büyük sosyal sonuçlara yol açabiliyorken, buna müdahale etmekten başka seçeneğimiz yok" dedi.

Petrol ve gaz sektörü işçilerinin örgütlü olduğu Lederne sendikasının başkanı Iudun Ingvartsen grevin hükümetin kararı ile bitirildiğini doğruladı ve işçilerin en kısa zamanda iş başı yapacaklarını vurguladı.

Grev, İngiltere'ye ve Avrupa kıtasının çoğuna giden gaz arzını azaltırken, gaz fiyatlarının dört ayın en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu.