Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Bahreyn Ekonomisinin Uzun Vadede %3 Büyümesi Bekleniyor

Uluslararası Para Fonu (IMF), Bahreyn'in ekonomik büyümesinin orta vadede yüzde 3'te istikrar kazanmasının beklendiğini belirtmiştir.

IMF tarafından yapılan açıklamada, ekonomik aktivitenin ılımlı bir şekilde toparlanmasının öngörüldüğü ve mali ve dış pozisyonların yakın vadede önemli ölçüde iyileşeceği söylenmiştir. Açıklamalar, IMF yönetim kurulunun Bahreyn ile 2022 Madde IV istişaresini tamamlamasının ardından gelmiştir.

IMF, Bahreyn ekonomisinin orta vadeli büyüme oranının yüzde 3'te sabitleneceğini tahmin etmektedir. Kuruluş ayrıca, Bahreyn’in tüm sakinleri kapsayan, dünyanın en hızlılarından biri olan ve 2021 yazında ekonominin geniş çapta yeniden açılmasına izin veren güçlü bir aşı kampanyası uyguladığını kaydetmiştir. Korona destek paketi, özel sektör ve bankacılık sektörlerini rahatlatarak iş kayıplarını ve kurumsal baskıları kontrol altına almaya yardımcı olmuştur.

Covid-19 sonrası kademeli bir toparlanma devam ederken, KDV oranının 2022 yılı başında yüzde %5’ten yüzde 10'a çıkarılmasıyla yenilenen mali reform ivmesi ve yüksek petrol fiyatları Bahreyn'in mali ve dış kırılganlıklarını hafifletmektedir. İyileşme, hidrokarbon dışı üretimin yanı sıra perakende ticaret ve konaklama sektörlerindeki güçlü performansla da desteklenmektedir.

Ekonomik toparlanma ve yüksek petrol fiyatlarıyla birlikte, devlet bütçe açığı 2021'de GSYH'nın yüzde 6,8'ine daralırken, genel mali açık GSYH'nın yüzde 11,1'ine ve borç da hafifçe gerileyerek GSYH'nın yüzde 129'una gerilemiştir. Aynı dönemde cari hesap belirgin bir şekilde iyileşmiştir; 2021'de GSYH'nın yüzde 6,7'si oranında fazla vermiştir. Uluslararası rezervler de toparlanarak yaklaşık 2,4 aylık petrol dışı ithalata denk bir rakama yükselmiştir.

IMF, Bahreyn makamlarının, mali açığı ve kamu borcunu azaltmaya yönelik iddialı reformlar da dahil olmak üzere, Ekonomik İyileşme Planı ve gözden geçirilmiş Mali Denge Programı'nda ana hatlarıyla belirtilen reform gündemlerine güçlü bir şekilde bağlı olduklarını belirmiştir.