Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Karakalpakistan’daki Rüzgar Enerjisi Santrali İhalesine 12 Uluslararası Şirket Başvurdu

Bu yıl 1 Nisan'da,  Karakalpakistan Cumhuriyeti'nde 200 MW kapasiteli yeni rüzgar elektrik santrali inşası için nitelikli bağımsız elektrik üreticilerinin (yatırımcı-geliştiricilerin) seçilmesi amacıyla “Ön Yeterlilik Talebi” (RFQ) prosedürü ile başlayan iki aşamalı ihale başlatıldı. Ön Yeterlilik Talebine (RFQ) yanıt olarak, belirlenen son başvuru tarihine kadar Enerji Bakanlığına uluslararası şirketlerden 12 başvuru geldi.

Proje, Enerji Bakanlığı tarafından, Yatırımlar ve Dış Ticaret Bakanlığı, Kamu-Özel Ortaklıkları Geliştirme Ajansı işbirliğinde ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) desteğiyle yürütülmektedir. Proje kapsamında Karakalpakistan Cumhuriyeti'nin Beruni ilçesinde 200 MW kapasiteli yeni bir rüzgar santrali kurulması planlanıyor.

İhale süreci, en yüksek uluslararası standartlara ve açıklık ve şeffaflık gerekliliklerine uygun olarak yürütülmektedir. Özbekistan Cumhuriyeti Hükümeti, 2030 yılına kadar 12 GW "temiz enerji" üretme hedefiyle büyük ölçekli yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesine yönelik strateji uyguluyor.

Bu girişimin bir parçası olarak Hükümet, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile toplam 2.000 MW kapasiteli endüstriyel rüzgar enerjisi projelerinin geliştirilmesinde işbirliği konusunda bir mutabakat zaptı imzaladı.

Daireler Arası İhale Komisyonu, alınan başvuruları incelemeye ve değerlendirmeye başlayacak, ardından teknik ve mali tekliflerin sunulması için ihalenin ikinci aşamasına davet edilecek nitelikli teklif sahipleri açıklanacak (Teklif Çağrısı (RFP)). Başvuruları Daireler Arası İhale Komisyonu tarafından incelenecek ve değerlendirilecek olan ve ihaleye katılmakla ilgilenen firmaların listesi (alfabetik sıraya göre):

1) Abu Dhabi Future Energy Company PJSC - Masdar (BAE)

2) ACWA Power Company (Suudi Arabistan)

3) Concord New Energy Group Limited (Hong Kong)

4) Konsorsiyum China Datang Overseas Investment Co. Ltd. и Goldwind International Holdings Limited (ÇHC, Hong Kong)

5) Konsorsiyum GD Power Development Co. Ltd. и China Shenhua Energy Company Limited (ÇHC)

6) EDF Renewables (BAE)

7) Eksim Enerji Anonim Şirketi (JSC Eksim Enerji) (Türkiye)

8) Gaia Energy Limited (Cayman Adaları)

9) ReNew Vyan Shakti Private Limited  (Hindistan)

10) The Kansai Electric Power Company (Japonya)

11) Universal Energy Co. Ltd. (ÇHC)

12) Voltalia SA (Fransa)

24 Şubat 2022'de Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in Karakalpakistan Cumhuriyeti'nin Beruni ilçesini ziyaret ettiğini ve 100 MW'lık yeni rüzgar santralinin inşası için ilk taşı koyduğunu hatırlatırız. Özbekistan Cumhuriyeti Hükümeti, bu ihaleyi destekledikleri için Japonya Hükümetine ve EBRD'ye teşekkür etmiştir. (UzDaily.uz)