Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Belçika’da İş Dünyası ve Tüketici Güveni Temmuz Ayında Geriledi

Belçika’da tüketici güven endeksi Temmuz ayında hafif gerilemiş, tüketicilerin Belçika'daki genel ekonomik duruma ilişkin beklentilerindeki bozulma göstergedeki gerilemede etkili olmuştur. Tüketici güveni Ukrayna’daki savaşın etkisiyle Mart ayında, pandeminin başladığı 2020 Nisan ayındaki kadar (17 puanlık) sert bir düşüş yaşamış, ardından gelen üç ayda bir miktar toparlanmıştı.

İş dünyası güven endeksindeki gerileme ise Mayıs ayından bu yana devam etmektedir. Temmuz ayında imalat sanayi dışında tüm sektörlerde güven kaybı yaşanmış, hizmetler sektöründe göstergenin tüm bileşenlerinde, inşaat sektöründe siparişler ve ekipman kullanımında gerileme görülmüştür. Ticaret sektöründe ise gelecek dönem talep ve istihdama ilişkin beklentilerdeki bozulma iş dünyası güvenindeki düşüşte etkili olmuştur.  

Diğer taraftan, imalat sanayindeki üretim kapasitelerinin üç aylık anket sonuçları, kurulu üretim kapasitesinin kullanım oranında bir miktar düşüş olduğunu göstermektedir. Mevsimsellikten arındırılmış kapasite kullanım oranı Temmuz ayında, Nisan ayındaki %81,8 seviyesinden %80,7’ye gerilemiştir.