Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Slovakya AB Fonlarını Jeotermal Arama Faaliyetlerinde Kullanmayı Planlıyor

Slovakya Hükümeti, jeotermal enerjinin gelişmesi adına, projenin yatırım açısından en riskli kısmı olan arama sondaj maliyetlerini Avrupa fonları ile desteklemeyi planlamaktadır. Resmi olarak “2021-2027 yılları için Slovakya Programı” olarak adlandırılan yeni Avrupa fonları, özellikle jeotermal enerjiye önemli yer atfetmektedir. Kosice, jeotermal enerjinin merkezi ısıtmada kullanılmasının planlandığı bölgelerden en büyük potansiyele sahip olanıdır. Banskobystrický bölgesinde ve Yukarı Nitra'nın kömür bölgesinde de jeotermal projeler planlanmaktadır.

Slovakya Ekonomi Bakanlığı, jeotermal enerji kaynaklarının kademeli olarak enerji amacıyla kullanılması için yapılacak arama, araştırma ve doğrulama çalışmaları için destek planladığını açıklamıştır. Slovakya Devlet Jeoloji Enstitüsü Müdürü ise kullanılmayan termik gücün potansiyelinin 1300 MW olduğunu ifade etmiştir.

Jeotermal enerjinin gelişmesinin önündeki ana engel, arama jeotermal kuyularının yüksek sermaye gereksinimidir. Jeotermal enerjiye yapılan yatırımın milyonlarca avro değerinde olan en riskli kısmıdır. Avrupa Jeotermal Enerji Konseyi (EGEC), kaynağın bileşimi ve karlılığı hakkında bilgi sağlayacak ilk kuyuya önemli miktarda sermaye harcandıktan sonra  jeolojik riskin azalabileceğini ifade etmektedir.