Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki 30 petrol ve gaz bloğunun lisans hakları 28.07.2022 perşembe günü açık artırmaya çıkarıldı

Hidrokarbonlar bakanlığına göre, Fransa'nın TotalEnergies ve birkaç yerli şirketinden temsilcilerin katıldığı bir törende, Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi başkent Kinşasa'da ihalenin başlatılmasına başkanlık etti. 27 petrol bloğuna ek olarak, Kivu Gölü'ndeki üç bloktan metan gazı çıkarma hakları açık artırmaya çıkıyor.

Tshisekedi hükümeti, Kongo'nun 22 milyar varil ham petrol rezervine sahip olduğunu ve günde 200.000 varil üretim hedeflediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tshisekedi, fosil yakıt geliştirmenin dünyanın en fakir ülkelerinden birinde kalkınmayı hızlandıracağını savunarak, "İhale sürecinin başlatılması kaynak potansiyelimizi ülkemizin hizmetine sunma arzumuzu ifade ediyor." dedi. Tshisekedi, modern sondaj yöntemlerinin ve sıkı düzenlemenin ekolojik etkiyi en aza indireceğini söyledi ve Kongo'nun çevresel taahhütlerden geri dönmediğini belirtti. Ancak çevre aktivistleri, belirlenen alanlarda sondaj yapmanın kaçınılmaz olarak dik çevresel sonuçlara yol açacağını söyledi. Önerilen petrol bloklarının birçoğu, milyarlarca ton karbon tutan bataklık alanlar olan turbalıklarla örtüşüyor.

Kongo'nun turbalıkları konusunda önde gelen bir araştırmacı olan Simon Lewis, bu ay, hükümet tarafından önerilen bloklarda sondaj yapılmasının, 2021'de dünyanın toplam sera gazı emisyonlarının %14'ünden fazlasını oluşturan 5,8 milyar tona kadar karbonu serbest bırakabileceğini tahmin ediyor.

Hidrokarbon Bakanı Didier Budimbu, hükümetle üretim-paylaşım sözleşmelerine katılma tekliflerinin petrol blokları için önümüzdeki altı ay içinde ve gaz blokları için önümüzdeki üç ay boyunca kabul edileceğini söyledi.