Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Almanya'da enflasyon Temmuz ayında yavaşlamış; GSYH ise 2022 yılının ikinci çeyreğinde büyümemiştir.

Alman Federal İstatistik Kurumu'nun ilk tahminlerine göre Temmuz ayında tüketici fiyatları bir önceki yıla kıyasla tahmini olarak %7,5 oranında artmıştır.

2022 yılının Haziran ayında ise bu oran %7,6 olarak gerçekleşmişti. Böylece Almanya'da enflasyonun iki ay ard arda düşmüş olduğu görülmektedir. Söz konusu yavaşlamada, akaryakıt indirimlerinin yanı sıra ülke çapında geçerli olan toplu taşıma biletlerindeki 9 Avro'luk uygulamanın etkili olduğu değerlendirilmektedir. 

Söz konusu veriler uyarınca, bir önceki yılın Temmuz ayına göre 2022 yılının Temmuz ayında enerji fiyatları,  %35,7 ve gıda fiyatları ise %14,8 oranında yükselmiştir. Hizmetler sektöründeki fiyat artışı da %2'de kalmıştır.

2022 yılının Temmuz ayında yavaşlayan enflasyonun alınan geçici önlemlerin sona ereceği için Eylül ayı itibarıyla tekrar yükselebileceği değerlendirilmektedir. 

Bunun yanı sıra, 2022 yılının ikinci çeyreğinde Alman ekonomisindeki büyümenin %0 olduğu da açıklanmıştır.  Buna göre, ülkenin ekonomisi ilk çeyrekte %0,8 oranında büyümüş idi. Bu çerçevede, Alman Federal İstatistik Kurumunun açıklamalarına göre, ekonomi esas olarak özel ve kamu tüketim harcamaları tarafından desteklenirken ticaret dengesi ekonomik büyümeyi yavaşlatmıştır. Devam eden korona salgını, bozulan tedarik zincirleri, artan fiyatlar ve Ukrayna'daki savaş ile zorlu küresel ekonomik koşulların ekonomik kalkınmaya açıkça yansıdığı da yetkililerce belirtilmiştir.