Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Volvo’nun Slovakya’daki 1,2 Milyar Avroluk Yeni Elektrikli Araç Fabrika Yatırımı Kararı ile Slovakya’daki İsveç Yatırımları Artıyor

Doğu Slovakya, Eastern-Slovak Steelworks'ün (VSZ) Kosice'de üretime başladığı ve kademeli olarak on binlerce kişiye iş verdiği 1964 yılından bu yana en büyük ekonomik gelişmeyi yaşayacaktır. Otomobil üreticisi Volvo Cars, Kosice yakınlarındaki Valaliky sanayi parkında kuracağı fabrika ile 3.300 kişiye istihdam sağlayacaktır. Tedarikçilerle birlikte yaratılacak istihdamın daha da yüksek olması beklenmektedir. Otomobil üreticisi, Slovakya'ya 1,2 milyar Avro'luk yatırım yapacak ve devletten yaklaşık 250 milyon Avro'luk doğrudan sübvansiyon alacaktır.

Volvo otomobil üreticisi, 2026'dan itibaren Kosice'de elektrikli araçlar üretecektir. Bu durum, doğu Slovakya'da da bir pil fabrikası kurulabileceği anlamına gelmektedir. Geçmişte Tesla yöneticileri tarafından kurulan Northvolt şirketi, Volvo'nun en büyük pil tedarikçisi konumundadır. Şirketin bir veya iki pil tesisine daha ihtiyaç duyacağı ve bir tanesinin Slovakya'nın doğusunda kurulabileceği haberleri yerel basında yer almaktadır.

Slovakya’nın, İsveç'ten 1,7 milyar Avro değerinde zırhlı araç satın alacağını açıklamasının ardından, Volvo’nun Slovakya’da yapacağı yeni yatırım ve motorları İsveç zırhlı araçlarında kullanılan İsveçli şirket Scania’nın Slovakya'da açmayı planladığı servis merkezi planları, her iki yatırımın da zırhlı araç ihalesi ile bağlantılı olduğuna dair spekülasyonlara neden olmuştur.