Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Belçika Dijitalleşmede AB Ülkeleri Arasında 16. Sıraya Geriledi

Avrupa Komisyonu tarafından 2014 yılından bu yana her yıl yayımlanan ve AB ülkelerinin dijital performanslarını raporlayan Dijital Ekonomi ve Toplum Endeksi (DESI) 2022 verilerine göre 2021 yıllında AB ortalamasının üzerindeki endeks değeri ile 10. sırada bulunan Belçika, 2022 yılında 16. sıraya gerilemiştir. 27 AB üyesi ülke arasında ilk üç sırada Finlandiya, Danimarka ve Hollanda bulunmaktadır.

Bağlantı, beşeri sermaye (sayısal okuryazarlık), işletmelerin dijital teknoloji entegrasyonu ve dijital kamu hizmetleri (e-devlet) ana başlıkları altında 30’un üzerinde göstergenin değerlendirildiği endekste; Belçika’nın sıralamada gerilemesinde AB ülkeleri arasında sonuncu sırada yer aldığı bağlantı alanındaki düşük puanı etkili olmuştur. Belçika’nın sabit internet bağlantısı konusunda fiber internet, mobil internet bağlantısında ise 5G kapsama alanının AB ortalamasının oldukça gerisinde kaldığı görülmektedir. 5G lisans süreçlerinin uzun sürmesi, elektromanyetik alanlara maruz kalma sınırları gibi uygulamalarda gecikmelerin yaşanmasının Belçika’nın mobil bağlantıda 5G’ye geçişini geciktirdiği belirtilmektedir. Belçika’da 5G için açık artırma Haziran 2022’de tamamlanabilmişti.

Diğer taraftan dijital teknolojilerin entegrasyonu Belçika’nın başarılı olduğu alanlardan biri olmaya devam etmektedir. Raporda Belçikalı KOBİ'lerin %30'unun çevrimiçi satış, %15'inin sınır ötesi satış yaptığı ve cirolarının %15'inin yurtdışı kaynaklı olduğu, işletmelerin %45'inin sosyal medyayı, %57'sinin elektronik bilgi paylaşımını ve %23'ünün büyük veri analizi kullandığı belirtilmektedir.

Dijital Ekonomi ve Toplum Endeksi (DESI) 2022 Raporu