Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Özbekistan, Azerbaycan ve Türkiye Karşılıklı Ticaret Hacmini İkiye Katlamak İstiyor

Özbekistan, Azerbaycan ve Türkiye dışişleri, ticaret ve ulaştırma bakanlarının ilk üçlü toplantısı yapıldı. Görüşmede, dış politika konuları ve bölgesel işbirliği fırsatları, üç ülkenin ekonomi, ticaret, yatırım ve ulaştırma alanlarındaki birleşik güç ve potansiyelini tam olarak gerçekleştirmeye yönelik çabalar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Özbekistan'ın Türkiye ile olan ticaret hacminin son beş yılda ikiye katlandığı ve 2021 sonunda bu rakamın 3,5 milyar dolara ulaştığı belirtildi. Özbekistan Yatırımlar ve Dış Ticaret Bakan Birinci Yardımcısı Laziz Kudratov, ülkeler arasındaki ticaret hacminin iki katına çıkarılması için gerekli tüm koşulların bulunduğunu kaydetti. Özbekistan, Azerbaycan ve Türkiye'ye makine, Özbek tekstil ürünleri, ayakkabı ve gıda tedarikini artırma fırsatına sahip. Pazarlara karşılıklı erişimi kolaylaştırmak için yeni bir e-ticaret platformu oluşturulması önerildi. Bu girişimciler, ihracatçılar, ithalatçılar arasındaki iletişimi kolaylaştırır ve daha ucuza mal satılmasına olanak tanır.

Üretim işbirliğinin geliştirilmesi, enerji sektöründe işbirliği ve üç ülkenin yüksek transit potansiyelinin kullanılmasına yönelik ortak projelerin uygulanması olasılıkları değerlendirildi. Bölgeler arası işbirliğinin derinleştirilmesi öncelikli görev olarak belirlenmiş ve Özbekistan-Azerbaycan-Türkiye bölgelerarası forumunun düzenlenmesi ve ilk toplantısının Taşkent'te yapılması önerilmiştir.

Toplantının sonunda forumdaki tüm anlaşmaları içeren Taşkent Deklarasyonu imzalandı. (Kun.uz)