Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Bratislava 2030 Yılına Kadar İklim Nötr Olmayı Hedefleyen Şehirler Arasındadır

Bratislava Belediyesi ‘Bratislava 2030‘ adlı ekonomik ve sosyal kalkınma planında, Bratislava‘nın Avrupa Birliği tarafından 2030 yılına kadar iklim-nötr ve akıllı şehir olması hedeflenen 100 şehirden birisi olduğunu belirtmiştir.

Bu girişim, mevcut kaynakların etkin kullanımı ile mümkün olan maksimum CO2 tasarrufunu elde etmek amacıyla, iklim, karbondan arındırma ve sürdürülebilirlik gündemlerini sistemleştirmek ve şehrin topraklarında gerçekleştirdiği faaliyetlerin daha yoğun bir şekilde birbirine bağlanması için kullanılmasını planlanmaktadır. 2030 yılına kadar, CO2 emisyonlarında ton cinsinden yüzde 55'lik bir azalma sağlanması hedeflenmektedir.

İlk aşamada Bratislava bir "İklim Şehri Sözleşmesi" hazırlayacaktır. Bu plan, beş ana alanda bir karbonsuzlaştırma planı ve aynı zamanda ilgili taraflarla işbirliği planıdır. Sera gazı emisyonlarının en büyük kaynakları olan beş ana alan, sabit enerji (şehirdeki tüm binalar ve tesisler); ulaşım; atık/döngüsel ekonomi (atıkların giderilmesi ve işlenmesi için gerekli enerji, katı atıkların ayrışması sırasında üretilen gazlar); tarım, ormancılık ve diğer arazi kullanımı; ve endüstriyel süreçler ve ürün kullanımıdır.