Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avrupa Komisyonu, Slovakya'nın Intermodal Yük Taşımacılığını Destekleme Planını Onayladı

Avrupa Komisyonu, Slovakya’nın yük taşımacılığının münhasıran karayolu taşımacılığından (birleştirilmiş) karayolu-demiryolu taşımacılığına ve karayolu-içsu taşımacılığına geçişini desteklemek için oluşturulan planın bir parçası olarak 30 milyon Avro tahsis edilmesini onayladığını duyurmuştur.

Intermodal yük taşımacılığı destek programı, Avrupa Komisyonu'nun Slovakya'nın toparlanma ve dayanıklılık planını olumlu değerlendirmesi ve AB Konseyi'nin Slovakya'nın ulusal planını kabul etmesinden sonra  „Recovery and Resilience Facility (RRF)“ aracılığıyla finanse edilecektir.

Devlet yardımı planı 31 Aralık 2027'ye kadar yürürlükte olacaktır. Slovak planının amacı, karayolunun bir bölümü ile demiryolu taşımacılığı ve/veya iç su taşımacılığını içeren birleşik yük taşımacılığı için yeni rotaların geliştirilmesini desteklemektir. Program ayrıca yeni intermodal taşıma birimlerinin satın alınmasını da destekleyecektir.

Planın bir parçası olarak, Slovakya'da demiryolu yük taşımacılığı sektöründe faaliyet gösteren şirketlere doğrudan hibe şeklinde destek sağlanacaktır. Yardım, yeni güzergahları desteklemek için maliyetlerin yüzde 49'una kadar ve intermodal taşımacılık birimlerini desteklemek için ise maliyetlerin yüzde 30'una kadarını karşılayacaktır.