Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Özbekistan, İran ve Türkmenistan İle Kargo Taşımacılığının Basitleştirilmesi Konusunda Anlaştı

Özbekistan Ulaştırma Bakanlığı, uluslararası yük taşımacılığı rejiminin basitleştirilmesi konusunda Türkmenistan ve İran Ulaştırma Bakanlıkları ile anlaşmalar imzaladı. Bu husus, bakanlığın basın servisi tarafından bildirildi.

Özbekistan Ulaştırma Bakanı İlhom Mahkamov, 15-16 Ağustos tarihlerinde Türkmenistan'ın "Avaza" ulusal turizm bölgesinde denize erişimi olmayan ülkelerin Ulaştırma Bakanlarının "Aşkabad süreci: karşılıklı bağımlılığı güçlendirmek" konulu uluslararası konferansa katıldı.

Konferans kapsamında İlhom Mahkamov, Türkmenistan Ulaştırma ve Haberleşme Ajansı Genel Müdürü Mammetkhan Chakiyev ve İran Karayolları ve Kentsel Kalkınma Bakanı Saeed Rüstem Qasimi ile taşımacılık ve lojistik alanında karşılıklı işbirliğinin geliştirilmesi, kargo taşımacılığında karşılıklı fayda sağlanması ve ulusal taşıyıcılar için tesisler oluşturulması konusunda ikili görüşmelerde bulundu.

Mammetkhan Chakiev ile yapılan görüşmelerde, Aşkabat anlaşması çerçevesinde taraflar, ücretlerin düşürülmesi için "Özbekistan-Türkmenistan-İran" uluslararası taşımacılık ve transit koridoru üzerinden Türkiye'ye (Van Gölü üzerinden) intermodal mal taşımacılığı düzenlemek, araba taşımacılığı için alınan ücretlerin azaltılması,  Özbekistan'ın ulusal sürücüleri için Türkmenistan vizesi alma prosedürünün basitleştirilmesi konularında anlaşmalara varıldı.

İran Karayolları ve Şehircilik Bakanı Said Rüstem Qasimi ile yapılan görüşmelerde, uluslararası otomobil taşımacılığı için belirlenen ücret ve ödemelerin miktarını azaltmak, "Chobahor" limanından Özbekistan'a pilot kamyon taşımacılığı düzenlemek, Özbekistan üzerinden "Çin-Avrupa" güzergâhında ulaşımın geliştirilmesi amacıyla İran tarafıyla Türkiye'nin Van Gölü üzerinden ortak bir ulaşım planı geliştirilmesi konusunda mutabık kalındı. (Gazeta.uz)