Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Arnavutluk ve Kuzey Makedonya'dan 30.000 İşçi Eylül Ayından İtibaren Sırbistan'a Gelecek

Sırbistan basınında çıkan haberlere göre, Açık Balkanlar Girişimi ve bu girişimin tek işgücü piyasası oluşturması hedefi sayesinde, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk’tan yaklaşık 30.000 zanaatkar, doktor, hemşire ve teknisyenin Eylül ayından itibaren herhangi bir ek belge, çalışma izni veya özel izin olmaksızın Sırbistan'a çalışmaya gelmesi beklenmektedir.

Bilgi Teknolojileri ve E-Devlet Ofisi Direktörü Mihailo Jovanović, Sırbistan’daki çalışma şartlarının ve ücretlerin daha iyi olduğunu, bu nedenle Sırbistan’da ihtiyaç duyulan iş alanlarının Kuzey Makedonya ve Arnavutluk’ta çalışanların ilgisini çekeceğini belirterek üniversite mezunlarının yanı sıra ilk ve orta öğrenim mezunlarının da gelebileceğini ifade etmiştir.

Sırbistan, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk vatandaşları, Açık Balkanlar Girişimine ait kimlik numaraları ile bu ülkelerde herhangi bir idari engel olmaksızın iş bulabilecekler. Bu üç ülkeden birinde istihdam edilmek isteyen bir vatandaşın e-Devlet portalı üzerinden gerekli bilgileri girmesi ve böylece "Açık Balkanlar" girişiminin kimlik numarasını alması öngörülmektedir. Portala erişen ve bu numarayı alan her vatandaş, üç ülkenin de işgücü piyasalarına engelsiz bir şekilde erişebilecektir.