Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Türkmenistan'da Yeni İnşaat Projeleri Planlanıyor

Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov, şehirdeki inşaat projelerinin durumunu denetlemek için 23 Ağustos Salı günü Aşkabat çevresinde helikopterle uçtu. Sonrasında arazide düzenlenen sunum sırasında, inşaat, sanayi ve enerji sektörlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Ch.Purchekov, kentin güney kesimindeki Ana Bayrak Meydanı'nın modernizasyon projeleri, Makhtumkuli Fragi anıtı etrafındaki peyzaj düzenlemesinin ilerlemesi ve otomobil köprülerinin yeniden inşası için planlar hakkında bilgi verdi.

Bir diğer büyük konut projesi ise Gurbansoltan Eje caddesi boyunca bir 18  adet dokuz katlı konut, iki adet iki katlı alışveriş merkezi, 720 kişilik okul, 320 kişilik anaokulu, otoparklar ve spor alanları burada inşa edilecek. Bunun yanında Gurtli konut kompleksi de Gurbansoltan caddesi boyunca batıya doğru genişleyecek.

Aynı zamanda, yıkılmış eski ahşap evlerin bulunduğu yerde  yeni konforlu  konutların inşa edilmesi planlanmaktadır.  Myati Kosayev caddesi boyunca inşa edilmesi önerilen konut binalarının taslakları devlet başkanına sunuldu.  

Ek olarak, yeraltı suyu, kanalizasyon drenajı ve fırtına akışlarının seviyesini azaltmak için başkent topraklarında kollektör ve drenaj ağlarının inşası hakkında rapor edilmiştir.

Ardından sunuma sağlık sektörü, bilim, eğitim, spordan sorumlu DPM Amannepesov devam etti. Rapora göre, Aşkabat'ta yeni uluslararası tıp merkezlerinin inşa edilmesi planlanıyor.

Bu nedenle, bir dizi büyük sağlık kurumunun bulunduğu şehrin güneyinde, Uluslararası Nöroloji Merkezi ve Uluslararası Endokrinoloji ve Cerrahi Merkezi'nin yanında 160 kişilik bir Uluslararası Pediatri Merkezi inşa edilecek.

DPM ayrıca Keshi konut kompleksinde bir Diş Merkezi ve Choganly'de 500 yataklı bir Uluslararası Bilimsel ve Klinik Onkoloji Merkezi inşa etme planlarını da bildirdi.

Bu projeler için yakında uluslararası ihaleler  açıklanacak.

Ayrıca, S.A.Niyazov'un adını taşıyan Tıbbi Danışma Merkezi'nin yeni binalarından oluşan bir kompleksin yanı sıra Türkmenistan Devlet Tıp Üniversitesi'nde M.Garryev'in adını taşıyan Anne ve Çocuk Sağlığını Koruma Eğitim ve Bilim Merkezi inşa edilecektir. Gelecekte, bu merkezler Devlet Tıp Üniversitesi temelinde faaliyet gösterecek ve doktorlar için lisansüstü eğitim kurslarına ev sahipliği yapacaktır.

Bununla birlikte, 400 kişilik bir Uluslararası Sağlık ve Rehabilitasyon Merkezi'nin inşaatı şu anda devam etmektedir.

Raporları yorumlayan cumhurbaşkanı, inşaat işlerinde en son teknolojilerin ve yüksek kaliteli yapı malzemelerinin kullanılmasının zorunlu bir gereklilik olduğunu kaydetti. Kentsel ve doğal peyzajın uyumlu birleşimi, yeşil alanların oluşumu, başkentin ekolojik refahını, optimal yaşam koşullarını ve insanların tam olarak rekreasyonunu sağlamada önemli faktörler olduğunu vurguladı.