Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Alman Merkez Bankası Sonbaharda Çift Haneli Enflasyon ve Kışın Resesyon Olacağını Tahmin Ediyor

Almanya Federal Cumhuriyeti Merkez Bankası’nca yapılan açıklamada, yaz aylarında yaşanan durgunluk sonrası kışın bir resesyon olacağına yönelik tahminde bulunuldu. Bu konuda Merkez Bankası’nca yayımlanan 22 Ağustos 2022 tarihli rapora göre, Rusya-Ukrayna savaşının yol açtığı küresel düzeyde yaşanan enerji krzi nedeniyle, Almanya’nın gayri safi yurtiçi hasılasının 2022 yılının sonunda ve 2023 yılının başında küçüleceği öngörülmektedir. Aynı raporda ayırca, Hükümetin krizin etkilerini hafifletmeye yönelik aldığı tedbirlerin sona ermesiyle birlikte, sonbaharda enflasyon oranının da çift haneli rakamlara çıkacağı ve yüzde on seviyelerine yükseleceği belirtilmektedir. Merkez Bankası Başkanı Joachim Nagel yaptığı açıklamada, çift haneli enflasyonun en son 70 yıldan fazla bir süre önce ölçüldüğünü belirtmiştir. Öte yandan, önümüzdeki yıl içerisinde tedarik zincirinde yaşanan aksaklılar ve jeopolitik gerilimler sebebiyle hayat pahalılığının da Alman halkı tarafından daha fazla hissedileceği tahmininde bulunmaktadır.

2022'nin başında ekonomi yüzde 0,8 büyümüş ve korona salgını öncesi seviyelere ulaşmıştı, ancak ilkbaharla birlikte tekrar durgunluk yaşanmaya başladı. Merkez Bankası uzmanlarına göre, çoğu korona önlemleriinin kaldırılmasından dolayı hizmet sağlayıcıların işi ve dolayısıyla özel tüketim harcamaları da artmıştır.

Yaşanan gelişmeler kapsamında, Merkez Bankası Başkanı 8 Eylül tarihinde gerçekleştirilecek toplantıda Avrupa Merkez Bankasınca faiz artırımına gidilmesini talep etmiş, fakat net bir rakam belirtmemiştir.