Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Tayland’ın 2022 Otomotiv Üretimi Azalacak

Tayland Sanayi Federasyonu (FTI) tarafından Tayland’ın 2022 yılı otomobil üretim hedefinin daha önce öngörülen 1,8 milyondan 1,75 milyona düşürüldüğü açıklanmıştır. İhracat amacıyla üretilen otomobil miktarının 1 milyon araçtan 900 bine azalmasının, fakat yurt içi satışlar için üretilen otomobillerin 800 binden 850 bine çıkmasının öngörüldüğü ifade edilmiştir.

FTI tarafından Rusya-Ukrayna savaşı sırasında iki ülkeye yapılan araç ihracatının yaklaşık 200 bin azaldığı, ayrıca Myanmar tarafından Temmuz 2022'den itibaren döviz rezervlerini desteklemek amacıyla araç ithalatını yasaklayan politika sebebiyle bu ülkeye yapılan ihracatın da sekteye uğradığı dile getirilmiştir. Ayrıca, hammadde ve yarı iletken kıtlığının da üretimde düşüşe neden olduğu ifade edilmiştir.

Bu koşullara rağmen yurt içi satışlar için üretilen araç miktarının Covid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesi nedeniyle yabancı yatırımcılar ve turistlerin Tayland pazarına yeniden girmesinden kaynaklı olarak artacağı düşünülmektedir.