Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Hırvatistan 2027’ye Kadar AB Uyum Politikası Fonlarından 9 milyar Euro Alacak

AB Komisyonu tarafından 24 Ağustos 2022 tarihinde yapılan basın açıklamasında Hırvatistan’ın, ekonomik, sosyal ve bölgesel uyumu ve yeşil ve dijital geçişi teşvik etmek için AB Komisyonu ile imzaladığı Ortaklık Anlaşması çerçevesinde 2021-2027 dönemi için Uyum Politikası kapsamında toplam 9 milyar Euro fon alacaktır. Bu yatırımların, bölgesel ekonomik farklılıkların azaltılmasına ve becerilerin, eğitimin ve istihdam fırsatlarının artırılmasına yardımcı olacağı ve rekabetçi, yenilikçi ve ihracata yönelik bir Hırvat ekonomisinin gelişimini destekleyeceği öngörülmektedir. Bu kapsamda AB Komisyonu tarafından yapılan açıklama aşağıda özetlenmektedir.

Hırvatistan, Avrupa Bölgesel ve Kalkınma Fonu (ERDF) kaynaklarının yaklaşık %31'ini ve Uyum Fonu kaynaklarının %39'unu iklim hedeflerine ayıracaktır. Özellikle 2,56 milyar Avro, ülkenin enerji verimliliğini iyileştirmesine ve elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payının 2030'da %60'ına çıkarmasına, döngüsel ekonominin geliştirmesine ve iklim direnci ve biyoçeşitliliğin desteklemesine yardımcı olacaktır. 

Ayrıca, Adil Geçiş Fonu'ndan (JTF) sağlanan 179 milyon Avro, yeşil geçişin ekonomik ve istihdam üzerindeki etkilerini azaltacaktır. Bu, enerji yoğun endüstrilerin karbondan arındırılması, girişimciliğin güçlendirilmesi ve çalışanların becerilerine yatırım yapılması, en çok etkilenen bölgelerde ekonominin çeşitlendirilmesi, iş dünyası ve araştırma birimleri arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi ve işgücü için istihdam fırsatlarının artırılması yoluyla yapılacaktır.

ERDF'den sağlanan 1,7 milyar Avro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) rekabet gücünü ve uluslararasılaşmasını artırarak ve çalışanların becerilerini geliştirmeye katkıda bulunarak Hırvatistan'ın yenilikçi ve akıllı ekonomik dönüşümünü destekleyecektir.

Yatırımlar, en yoksul bölgeleri de dahil olmak üzere tüm Hırvatistan topraklarına ulaşacaktır. Yaklaşık 500 milyon Avro, Hırvat bölgelerinin endüstriyel geçişlerini kolaylaştırarak uluslararası rekabet gücünü artırmaya yardımcı olacaktır. Ek olarak, ERDF'nin %12'si kentsel gelişime ve yaklaşık %3'ü akıllı ve sürdürülebilir adaların geliştirilmesine ayrılacaktır. Dağlık alanlar da daha fazla destek alacaktır. Bu şekilde AB fonları, Hırvatistan'ın tüm bölgelerinin ekonomik ve sosyal açıdan daha gelişmiş başkent Zagreb'i ve en gelişmiş AB bölgelerini yakalamasına yardımcı olacaktır.

Yaklaşık 1 milyar Avro, Trans-Avrupa Ağı - TEN-T ile bağlantılı sürdürülebilir, akıllı, güvenli ve intermodal bir ulaşım ağının yanı sıra çok ihtiyaç duyulan bir ulaşım ağının geliştirilmesi de dahil olmak üzere tüm sektörlerde bölgesel, yerel ve sınır ötesi hareketliliği artıracak ve ulusal demiryolu altyapısında iyileştirmeler ve deniz taşımacılığında daha fazla ilerleme sağlanacaktır.

Ayrıca sosyal içerme, istihdam, eğitim, öğretim ile sürdürülebilir balıkçılık alanlarındaki çeştili faaliyetlerin desteklenmesi planlanmaktadır.