Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Fransa Enerji Gündemi

Ukrayna'daki çatışmanın başladığı Şubat 2022’den bu yana, Rus doğalgaz firması Gazprom tarafından Fransız enerji firması Engie’ye yönelik gerçekleştirilen gaz satışında ciddi oranda azalma meydana gelmiştir.

Fransız enerji şirketi Engie, Rus devi Gazprom'un "sözleşmelerin uygulanması konusunda taraflar arasında yaşanan bir anlaşmazlık nedeniyle" kendisine yaptığı gaz sevkiyatında daha fazla ve acil kesintiye gideceğini bildirdiğini açıklamıştır. Engie'den yapılan açıklamada devamla, Rusya'nın Engie'ye yaptığı gaz sevkiyatının Ukrayna'daki çatışmaların başlamasından bu yana zaten önemli ölçüde azaldığı ve son dönemde ayda sadece 1,5 TWh sevkiyat yapıldığı belirtilmiştir. Engie, Gazprom'un gaz akışında bir kesinti olması durumunda müşterilerine tedarik sağlayabilmek adına önlemler aldıklarını da belirtmiştir.

Fransa genelinde elektrik ihtiyacının yüzde 70’i nükleer enerji ile karşılanmakla birlikte, ülkede bulunan toplam 56 nükleer santralın 32’si yeterli bakımın yapılmaması nedeniyle halihazırda çalışmamaktadır.

Ukrayna savaşı neticesinde gittikçe güçlenen enerji krizi bağlamında Fransa’da senatörler, yenilenebilir enerjilerin yanı sıra nükleer enerji sektörününü de büyük ölçüde canlandırılması yoluyla Fransa'nın enerji stratejisinin gözden geçirilmesi çağrısında bulunmaktadır.

Elektrik arz ve talebi arasındaki dengeyi sağlamaktan sorumlu olan Fransız Elektrik Iletim Şebekesi (RTE) tarafından yapılan açıklamada, elektrik arzında genel bir kesinti öngörülmese de, "hedefli, yerel, geçici ve kontrollü kesintilerin" (soğuk hava dalgası, düşük rüzgar üretimi veya nükleer enerjinin kullanılabilirliğinde bozulma) olası olduğu ifade edilmiştir. Yaşanan bu sıkıntılar nedeniyle Fransa’nın tüm enerji politikasının gözden geçirilmesi ve hidroelektrik ve açık deniz rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının yanı sıra nükleer enerjiye de büyük yatırım yapılması hususları Fransız senatörler tarafından sıklıkla gündeme getirilmektedir.

Fransa’da gündemin en önemli konularından birini oluşturan enerji meselesi, Fransa Başbakanı Elisabeth Borne’un 29 Ağustos Pazartesi günü Fransız İşverenler Birliği MEDEF tarafından düzenlenen toplantıda da gündeme gelmiştir. Fransız Başbakanı yaptığı konuşmada, Fransız sanayicilere enerjide kesintilerin, kotaların ve sınırlandırmaların olabileceği bir kış dönemine hazırlanmaları gerektiği sinyalini vermiştir. Fransa Başbakanı ayrıca, artan enerji fiyatları karşısında enerji tasarrufu konusunda "kolektif sorumluluk" çağrısında bulunmuştur.

Öte yandan, Rusya’ya bağımlılığı azaltmaya yönelik girişimler kapsamında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 27 Ağustos 2022 tarihinde Cezayir’e gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında, enerji alanında işbirliğini de içeren bir deklarasyon imzalanmıştır.