Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

IMF Zambiya'nın Genişletilmiş Kredi kapsamındaki talebini onayladı.

Bilindiği üzere, Zambiya Kasım ayında Euro Bond tahvili alacaklarına gerekli ödemeyi yapamamış ve pandemi ve sonrasında yaşanan süreçte Afrika bölgesinde temerrüde düşen ilk ülke olmuştur. Salgından ciddi şekilde etkilenen ekonomiyi istikrara kavuşturmak için genişletilmiş Kredi Kolaylığı kapsamında resmi bir IMF programı talep etmiş ve ardından Aralık ayında “2020-2023 Ekonomik Kurtarma Programını” ilan etmiştir. Ayrıca, Şubat ayında ülke kamu borçlarının sürdürülebilirliğini yeniden tesis edebilme adına G20 ülkeleri ile Paris kulübü üyeleri tarafından kabul edilen ortak çerçeve kapsamında bir borç ertelemesi talep etmişti.

Bununla birlikte, Zambiya ve Uluslararası Para Fonu (IMF), 2021 yılı Şubat ve Mart aylarındaki görüşmeler çerçevesinde makroekonomik parametreler, mali hedefler ve politika hedefleri konularında geniş bir anlaşmaya varmış, böylelikle, Zambiya “Genişletilmiş Kredi Kolaylığı (ECF)” kapsamındaki mevcut talebinin sonuçlandırılabilmesi ve ülkenin kamu maliyesini ve borç sürdürülebilirliğini yeniden tesis etmek için politika reformlarının detaylandırılması konularında önemli ilerleme kaydetmişti.

31 Ağustos 2022 tarihinde IMF, resmi internet sitesinde Zambiya’nın makroekonomik istikrarını yeniden sağlamaya ve daha yüksek, daha dayanıklı ve daha kapsayıcı büyümeyi teşvik etmeye yardımcı olmak için 978,2 milyon SDR (yaklaşık 1,3 milyar ABD Doları) 38 aylık ECF düzenlemesini onayladığını duyurarak söz konusu onay çerçevesinde, Zambiya'nın borç sürdürülebilirliğini geri kazanmaya, ihtiyaç duyulan sosyal harcamalar için mali alan açmaya ve ekonomik yönetimi güçlendirmeye yönelik yerel reform planı uygulanacak.

Ayrıca, yeni ECF düzenlemesinin başarılı bir şekilde uygulanması için dış alacaklılarla zamanında yeniden yapılandırma anlaşmalarının yapılması da program kapsamında yer almakta.

Program aynı zamanda kalkınma partnerlerinden ihtiyaç duyulan finansal desteği de katalize edecek. Böylece, 139,88 milyon SDR'ye (yaklaşık 185 milyon ABD Doları) eşdeğer bir anında ödeme yapılabilecek.

https://www.imf.org/en/News/Articles/2022/08/31/pr22297-imf-executive-board-approves-new-extended-credit-facility-arrangement-for-zambia