Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Kosova EFTA Ülkeleri ile STA Müzakerelerine Başladı

Kosova Cumhuriyeti, EFTA üyesi ülkeler (Norveç, İsviçre, İzlanda ve Lihtenştayn) ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerinin birinci görüşmesini Cenevre’de gerçekleştirdi. Kosova Sanayi, Girişimcilik ve Ticaret Bakanlığı Zef Dedaj başkanlığındaki Kosova heyetinde Gümrük Müdürlüğü, Gıda ve Veterinerlik Ajansı, Kosova Yatırımları Destekleme Ajansı, Ticaret Bakanlığı ile Dışişleri ve Diaspora Bakanlığından da yetkililer yer almıştır.

Müzakerede malların ticaret, menşei kuralları, ticaretin kolaylaştırılması, gıda ve bitki sağlığı önlemleri, ticarette teknik bariyerler, rekabetçilik, ticari yasa araçları, hukuki sorunlar ve uyuşmazlıkların çözümü, ticaret ve sürdürülebilir kalkınma ve fikri mülkiyet hakları konuları görüşülmüştür. Diğer taraftan, kamu yatırımları, hizmetleri ve alımları gibi konular delegasyon başkanları düzeyinde ele alınmış ve Kosova Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilecek ikinci tur müzakerelerde aynı düzeyde yeniden görüşülmesi kararlaştırılmıştır.

EFTA ülkeleri Kosova Cumhuriyetinin önemli ticari ortakları olup söz konusu ülkeler ile ticari alışveriş son yıllarda sürekli olarak artış göstermektedir. Kosova Gümrük Müdürlüğü verilerine göre EFTA ülkelerine ihracat 2019 yılında 26,2 milyon Avro iken 2021 yılında 52,1 milyon Avro’ya artmıştır. EFTA ülkelerinden ithalat ise 2019 yılında 33,8 milyon Avro iken 2021 yılında ise 35,6 milyon Avro olarak gerçekleşmiştir. EFTA ülkeleri ile ticarette Kosova’nın pozitif bir ticari dengesi vardır.

STA anlaşmasının temel amacı, Kosova ürünlerinin EFTA pazarındaki varlığını daha da genişletmek, rekabet ortamının yaratılması, ihracat ve yatırımların artırılmasına özel önem verilerek ticaret engellerinin kaldırılmasıdır.

STA müzakere görüşmesi oldukça yapıcı geçmiş ve heyetler 2022 yılının sonuna doğru Priştine’de ikinci tur müzakerelerin yapılmasını kararlaştırmışlardır.