Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Kanada Merkez Bankası Politika Faizini 2022 Yılında Beşinci Kez Yükseltmiştir

Kanada Merkez Bankası, 7 Eylül 2022 tarihinde yapılan bir açıklama ile gecelik faiz oranını 75 baz puanlık artışla %3,25’e, banka faiz oranını %3,50’ye, mevduat faizini %3,25’e çıkarmıştır. Kanada Merkez Bankası, alınan bu kararla Bankanın “parasal sıkılaştırma politikasına (quantitative tightening)” devam ettiğini belirtmiştir. Banka en son 13 Temmuz 2022 tarihinde yaptığı açıklama ile politika faiz oranını 100 baz puanlık artışla %2,50’ye yükseltmişti.   

Kanada Merkez Bankasının 7 Eylül 2022 tarihli açıklamasında ifade edilen hususlar aşağıda özetlenmektedir:

  1. Covid-19’un olumsuz etkileri, küresel tedarik zincirinde devam eden aksamalar ve Rus- Ukrayna Savaşı ekonomik büyümeyi olumsuz yönde etkilemeye devam etmekte ve fiyat artışlarını tetiklemektedir.
  2. Küresel çapta enflasyon yüksek düzeyde seyretmekte olup çok sayıda ülke çekirdek enflasyonla mücadeleye yönelik tedbirlerini artırmaktadır. Bu doğrultuda, dünyanın çeşitli ülkelerinde Merkez Bankaları, “parasal sıkılaştırma politikası” izlemektedir.
  3. ABD’de işgücü piyasasındaki açığa karşın ekonomik faaliyetlerde yavaşlama kaydedilirken; Çin ekonomisi, Covid-19 kaynaklı son dönemde uygulamaya konan ilave kısıtlama tedbirleri ve kapanmalar ile karşı karşıyadır. Bu süreçte, küresel emtia fiyatları değişken bir seyir izlemekte; petrol, buğday ve kereste fiyatları aşağı yönlü daha dengeli bir seviyeye yönelirken doğal gaz fiyatlarında artış yaşanmaktadır.  
  4. Kanada’da 2022 yılı Haziran ayında %8,1 oranı ile 1983 yılından beri en yüksek seviyeye ulaşan TÜFE enflasyonu, benzin fiyatlarındaki düşüş nedeniyle 2022 yılı Temmuz ayında %7,6’ya gerilemiştir. Bununla birlikte, benzin fiyatları hariç tutulduğunda, TÜFE enflasyonunun 2022 yılı Temmuz ayında artmaya devam ettiği; özellikle hizmetler sektöründe fiyat artışı yönlü baskıların arttığı gözlenmektedir. Kanada Merkez Bankası’nın izlediği çekirdek enflasyon verileri, 2022 yılı Temmuz ayında %5 ile %5,5 arasında değişen oranlarda artmaya devam etmiştir. Bankanın düzenlediği anketlere göre kısa vadeli enflasyon beklentisi hala yüksek olup enflasyonun uzun süreli devam etmesi halinde kronikleşmesi riski ortaya çıkacaktır.  
  5. Kanada ekonomisi “arz-talep dengesi” bakımından “talep fazlası” pozisyonunda faaliyetlerini sürdürürken “işgücü piyasası”ndaki açık devam etmektedir. Kanada’nın GSYİH’si 2022 yılı ikinci çeyrekte %3,3 oranında büyüme kaydetmiştir. Ülkenin iç talep göstergeleri oldukça güçlü bir seyir izlerken “tüketim” %9,5 oranında ve “işletme yatırımları” %12’ye yakın bir oranda büyüme kaydetmiştir. Covid-19 süresince sürdürülebilirlikten uzak bir büyüme trendi sergileyen konut sektörü, Kanada Merkez Bankasının tahminleri çerçevesinde, konut kredisi faizlerinin artması ile birlikte yavaşlama eğilimine girmiştir.
  6. Kanada Merkez Bankası, küresel talepte yaşanacak düşüş ve Kanada’da izlenen “parasal sıkılaştırma politikası”na bağlı olarak arz ile talebin daha dengeli bir seviyeye gelmesi ile birlikte, ekonomik büyümenin 2022 yılının ikinci yarısında yavaşlama eğilimine gireceğini öngörmektedir.
  7. Banka, ülkede enflasyonun seyrini göz önünde bulundurarak, mevcut durumda, “politika faiz oranı”nın daha da artırılması gerekeceği kanaatindedir. “Parasal sıkılaştırma politikası”, “politika fazi oranı”ndaki artışı tamamlayıcı bir işleve sahiptir.

 

Kanada Merkez Bankası, sıkı para politikasının ekonomi üzerindeki etkilerini takip etmekte olup enflasyonu hedeflenen seviyeye geri getirmek için faizlerin ne kadar artırılması gerekeceğine bu çerçevede karar verecektir. Banka, fiyat istikrarının yeniden yakalanması taahhüdünü yerine getirme konusunda kararlı olup “%2” şeklinde belirlenen “enflasyon hedefi”ni başarabilmek için gerekli adımları atmaya devam edecektir.