Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Almanya’da Yüksek Enerji Fiyatları Üretimi Yavaşlatıyor

Alman Federal İstatistik Kurumu’nun yayımladığı veriler çerçevesinde, ülkede sanayi ve inşaat sektörü ile birlikte enerji tedarik firmalarının üretimi 2022 yılının Temmuz ayında bir önceki aya kıyasla %0,3 oranında azalmıştır. Bununla birlikte Reuters tarafından düzenlenen ankete katılan ekonomistler, bu yılın Haziran ayında %0,8'lik revize edilmiş bir büyümenin ardından aslında %0,5'lik biraz daha keskin bir düşüş beklediklerini ifade etmiştir. Konuya ilişkin olarak açıklamalarda bulunan Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı ise, Almanya’nın yılın üçüncü çeyreğine çok zayıf bir giriş yaptığını belirtmektedir. Rusya’nın gaz tedarikine yönelik aldığı kararların, ülkeyi kış aylarında daha da zora sokacağı da ayrıca Bakanlık tarafından ifade edilmektedir.

Detaylar incelendiğinde, sadece enerji ve inşaat sektöründeki üretimin Haziran ayına kıyasla Temmuz ayında bir yükseliş gösterdiği tespit edilmiştir. Bu dönemde özellikle otomotiv endüstrisinde yaşanan %4,6’lık düşüşün başı çekmesi sebebiyle, sanayi sektörünün genel üretimi %1 oranında azalmıştır. Bununla birlikte, enerji kullanımının yoğun olduğu sektörlerden kimya endüstrisinde de üretim kapasitesi düşmüştür. Enerji kullanımının yüksek olduğu sektörlerin toplamına bakıldığında, bu alanlarda üretimin Temmuz ayında bir önceki aya göre %1,9 oranında azaldığı görülmektedir. Bu çerçevede, sanayi üretimindeki düşüşün Alman ekonomisinin büyümesine engel olduğu ve üçüncü çeyreği olumsuz etkileyeceği beklenmekle birlikte ekonomistler, Alman ekonomisinin sonbaharda resesyona gireceği tahmininde de bulunmaktadır.

Aynı zamanda Federal Alman Sanayiciler Birliği’nin orta ölçekli işletmeler ile gerçekleştirdiği anket doğrultusunda, firmaların %90’ının enerji ve ham maddelerdeki fiyat artışlarının büyük bir zorluk oluşturduğu hususunda mutabık oldukları gözlemlenmektedir. Öte yandan fiyat gelişmeleri, şirketlerin yaklaşık %40'ını ekolojik ve dijital dönüşüme yönelik yatırımlarını ertelemeye zorlamaktadır. Bununla birlikte, şirketlerin %28'i orta vadede gaza daha az bağımlı olmak için yakıt taşıyıcılarını değiştirmeyi planlamakta olup, her 10 firmadan birisi enerji tedarikini gaz ile sağlarken petrol ile karşılamak zorunda kalmaktadır. Yapılan araştırmada ayrıca, neredeyse her on şirketten birinin şu anda Almanya'da üretimini azalttığı veya kestiği sonucuna ulaşılmış olup, neredeyse dörtte birinin de şirketin belirli alanlarını, özellikle üretime yönelik, yurtdışına taşımak istedikleri de tespit edilmiştir.