Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Finlandiya İnşaat Sektöründe Düşüş Beklentisi

Finlandiya Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, RAKSU inşaat trendleri grubunca yayınlanan rapora atıfta bulunularak, inşaat sektörünün önümüzdeki yıl %3 ila %5 oranında düşeceği bildirilmektedir.

İnşaat sektörünün, Rusya-Ukrayna savaşına rağmen iyi geliştiği ve yılın ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre daha fazla konut inşaatına başlandığı, buna rağmen, ilkbahardan itibaren inşaat sektörünün görünümünün karardığı ve yılın geri kalanı için beklentilerin sönük olduğu ifade edilen açıklamada, RAKSU inşaat trendleri grubunca, inşaat hacminin bu yıl genel olarak %2 ila %4 artacağının, gelecek yıl ise %3 ila %5 azalacağının tahmin edildiği ifade edilmektedir.  Öte yandan, RAKSU tarafından, görünürde inşaatta bir çöküş olmadığının ve düşüşün uluslararası bir karşılaştırmada bile çok yüksek seviyelerden olacağının vurgulandığı da belirtilmektedir.

Rusya-Ukrayna savaşının etkisinin, özellikle inşaat izinlerinin azalmasında görülebileceği, yılın ilk yarısında konut yapı ruhsatı sayısının yaklaşık %20 oranında, ticari yapı ruhsatı sayısının ise %30 oranında azaldığı belirtilerek, yapı ruhsatlarındaki düşüşün etkilerinin yıl sonunda ve özellikle gelecek yıl inşaat hacmine yansıyacağı ifade edilmektedir.

Faiz oranlarındaki, enerji fiyatlarındaki ve enflasyondaki artışların, hane halklarından ve küçük konut yatırımcılarından gelen talebi azalttığı belirtilerek, büyük konut yatırımcılarının aktif kalmasının muhtemel olduğu ve bu durumun da inşaat talebini destekleyeceğinin öngörüldüğü ifade edilmektedir. Bununla birlikte, RAKSU inşaat trendleri grubu tarafından, konut başlangıçlarının sayısının bu yıl geçen yıla göre önemli ölçüde düşük olacağının ve bu düşüş eğiliminin önümüzdeki yıl da devam edeceğinin tahmin edildiği bildirilmektedir.

Ticari inşaatta belirsizlik seviyesinin yüksek olduğu ve gelişiminin büyük ölçüde gelecekteki ekonomik kalkınmaya bağlı olacağı belirtilerek, şirketlerin çok sayıda yatırım planlarının olduğu, ancak kamu tarafında okul ve hastane projelerinin sayısının azaldığı ifade edilmektedir.

Tadilat inşaatlarının olumlu yönde gelişmesinin ve hem bu yıl hem de gelecek yıl yaklaşık %1 oranında büyümesinin beklendiği, ancak artan yenileme inşaatı fiyatlarının, yenileme projelerinin başlangıçlarını yavaşlatabileceği belirtilmektedir.

Kamu kesimi ödenekleri planlanan tüm projeler için yetersiz olacağından, artan fiyatlar nedeniyle müteahhitlik işlerinde düşüş yaşanacağı bildirilerek, müteahhitlik işlerinin hem bu yıl hem de gelecek yıl %2 oranında azalmasının beklendiği ifade edilmektedir.

İnşaat fiyatlarının yükselme hızının yavaşlama görünümünde olduğu, malzemelerin bulunabilirliğinde de iyileşme yaşandığı ifade edilen açıklamada, RAKSU inşaat eğilimleri grubunca, inşaat sektöründeki istihdamın sonbaharda azalacağının ve gelecek yıl düşmeye devam edeceğinin tahmin edildiği bildirilmektedir.

 

(Kaynak: Finlandiya Maliye Bakanlığı - https://vm.fi/en/-/construction-to-decline-substantially-from-an-internationally-high-level- )