Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Yunanistan'ın Dedeağaç Sıvılaştırılmış Doğal Gaz Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Terminali (FSRU) Projesi

Çok uluslu denetim, sertifikasyon ve danışmanlık mühendisliği şirketi olan RINA, enerji altyapısında deneyime sahip önde gelen bir Yunan mühendislik danışmanlık şirketi olan Asprofos ile ortaklaşa biçimde, Dedeağaç Bağımsız Doğal Gaz Sistemi (INGS) için proje yönetimi danışmanlığı (PMC) hizmetleri sağlamak üzere bir sözleşme imzalamıştır. Yapılan açıklamaya göre; Dedeağaç Sıvılaştırılmış Doğal Gaz Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Terminali (FSRU) Projesi'nin Avrupa’nın enerji arz güvenliğine ciddi bir katkıda bulunması beklenmektedir.

Ege'nin kuzeydoğu kesiminde, Dedeağaç limanının 17,6 kilometre güneybatısında kurulacak olan FSRU Terminali bünyesinde bahse konu yüzer üniteyi Yunanistan Ulusal Doğal Gaz İletim Sistemine bağlayacak 28 km uzunluğunda bir boru hattı da yer almaktadır.

Terminal saatte 153.500 metreküp depolama kapasitesinin yanı sıra 625.000 metreküp (yılda 5,5 milyar metreküpe tekabül etmektedir) nominal gaz akışına sahip olacaktır. Ayrıca, saatte 944.000 metreküpe kadar (yılda 8,3 milyar metreküpe tekabül etmektedir) maksimum doğal gaz akışı kapasitesine sahiptir.

Yunanistan Ulusal Bankası fonları ve yatırımcıların öz sermaye fonları vb. kamunun öz kaynaklarıyla finanse edilmekte olan ve 2023 yılı sonuna doğru devreye alınması öngörülen Projenin, Güneydoğu Avrupa bölgesinde doğal gaz tedarikini çeşitlendirmesi ve enerji arz güvenliğine önemli ölçüde katkı sağlaması planlanmaktadır.