Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Dünya Bankası Uluslararası Kalkınma Derneği, Kırgızistan'da Su Temini Projeleri için 100 milyon ABD Doları Tahsis Edecek.

Kırgız Cumhuriyeti Parlamentosu Uluslararası İlişkiler, Savunma, Güvenlik ve Göç Komitesi, 5 Eylül'de, Kırgız Cumhuriyeti ile Uluslararası Kalkınma Derneği (International Development Association - World Bank -

IDA) arasında "İklime Dayanıklı Su Yönetim Hizmetlerinin İyileştirilmesi" projesiyle ilgili anlaşmanın onaylanmasına ilişkin yasa taslağını inceledi ve onayladı.

Parlamentonun basın servisinden bildirildiğine göre, anlaşma IDA tarafından 50 milyon ABD doları tutarında imtiyazlı kredi ve 50 milyon dolar tutarında hibe sağlanmasını öngörüyor Kredi, 32 yılı %0,75 faiz oranıyla imtiyazlı dönem olmak üzere, altı yılı geri ödemesiz toplam 38 yıl süreyle sağlanmaktadır. Projenin toplam maliyeti 100 milyon ABD doları olarak tahmin ediliyor. Proje uygulama süresi 2022'den 2028'e kadar 7 yıldır.

Anlaşmaya göre, Issyk-Kul bölgesinin Kızıl-Suu, Bokonbaevo ve Kaji-Sai köylerinde mevcut su temini, kanalizasyon ve arıtma tesislerinin rehabilitasyonu ve yenilerinin inşaatı ile Batken bölgesinde 38 köydeki evlerle bağlantılı mevcut su temini sistemlerinin restorasyonu ve yenilerinin inşaasının finansmanı amaçlanmaktadır.

Proje fonları, Karadarya-Syrdarya-Amudarya nehir havzasında (Oş, Batken oblastları ve Celal-Abad oblastının bir kısmı) bulunan üç mevcut sulama ve drenaj sisteminin rehabilitasyonunu finanse edecek.

Üç sulama sistemi, 23 su kullanıcı derneği tarafından yönetilen toplam 28.000 hektarlık tarım arazisine su sağlayacak.

 

Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik firmalarımızın ilgili projeleri takip etmelerinde fayda görülmektedir.

 

Kaynak: https://economist.kg/novosti/2022/09/06/mar-vydelit-100-mln-na-vodosnabzhenie-v-regionah-polovinu-v-kredit-na-38-let/