Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Yunanistan’da Golden Visa Programındaki Değişiklik Şaşırttı

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Mitsotakis tarafından, Uluslararası Selanik Fuarı’nda Golden Visa programında yapılan ani değişikliğe ilişkin açıklama, gayrimenkul yatırım sektöründe endişelere yol açmıştır.

Başbakan tarafından yapılan açıklama ile gayrimenkul edinimi için gerekli en düşük yatırım miktarı 250.000 Euro’dan 500.000 Euro’ya yükseltilmişti. Bu şekilde, mesken edinmek isteyen Yunanların satın alabileceği mevcut gayrimenkul stokunun artırılmaya çalışılacağı ifade edilmiştir.

Bununla birlikte, gayrimenkul piyasasında, yapılan değişikliğin Yunanistan’ın yatırım destinasyonu olmasında rekabet gücünü etkileyeceği yönünde bir kaygı gelişmiştir, zira Yunanistan mevcut durumda AB içerisinde en uygun gayrimenkul yatırım programını uygulamaktadır.

Özellikle yatırım göçmenliğinde uzmanlaşmış bir hukuk bürosu yetkilisi, Yunanistan'ın bu anlamda rakipleri olan İspanya ve Portekiz’in gayrimenkule dayalı vize programlarında yatırım limitinin halihazırda 500.000 Euro olduğunu, ancak mesela Portekiz’in ülkede 5 yıl ikamet eden gayrimenkul yatırımcılarına vatandaşlık imkanı da tanıdığını ifade etmiştir. Ayrıca, bürokratik nedenlerle henüz tamamlanamamış askıda satışların bu durumdan nasıl etkileneceği de kritik bir konu olarak belirtilmiştir.

Bununla birlikte, Kalkınma Bakanlığı niyetlerinin yeni düzenlemenin geriye yürürlüğünün olmaksızın, piyasada kötü sürprizlerin önlenmesi olduğunu ifade etmektedir. Bu da, düzenleme yürürlüğe girene kadar yapılan tüm oturma izni başvurularının eski 250.000 Euro limitiyle yapılacağı anlamına gelmektedir.