Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Gana'daki Dolandırıcılık Faaliyetleri Hk.

Müşavirliğimize e-mail veya “Müşavire Danışın” üzerinden gelen başvurular incelendiğinde, başvuruların büyük bir bölümünün dolandırıcılık faaliyetlerine çekilmek istenen Türk firmalarınca gerçekleştirildiği gözlemlenmektedir. Firmaların bir kısmı Müşavirliğimiz hizmetlerinden haberdar olsa da bir kısmının mezkur faaliyetler aracılığıyla zarara uğratıldıkları gözlemlenmiştir.

Bu faaliyetleri yürüten şahıs(lar), bazen aracı olduğunu bazense bir kamu kurumunda çalıştığını iddia ederek firmalarımıza; bir kamu kurumundan ihale alındığı, ihale kapsamında Türk firmalardan yüklü mal/hizmet satın alınmak istendiği, Gana’da iş yapabilmek için belli bir tutarın Gana’da ilgili kurumlara aktarılması gerektiği şeklinde bilgiler aktarmaktadır. Oltalama (Phishing) yöntemiyle, firmalarımızı ticari bir fırsatın varlığına inandırmaya çalışmaktadırlar.

Müşavirliğimizce cevaplanan her başvuruda bahsi geçen konuya ilişkin firmalarımız uyarılmaktadır. Bununla birlikte, yapılan araştırmalarda Batı Afrika'da yaygın olan bu tür dolandırıcılık faaliyetlerinin yılda yüz milyonlarca dolar hasılat elde ettiği ve kayıpların artmaya devam ettiği bilgilerine ulaşılmıştır.

Firmalarımızın herhangi bir zarar yaşamaması ve kıymetli döviz kaynaklarımızın korunmasını teminen bahsi geçen hususlardan, Gana’da iş yapmak isteyen firmalarımızın uyarılmasında fayda görülmüştür.