Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Çin-Kırgızistan-Özbekistan Arasında Demiryolu İnşaası için Anlaşma İmzalandı

Semerkant'ta Çin-Kırgızistan-Özbekistan demiryolunun Kırgız Cumhuriyeti topraklarında inşa projesine ilişkin işbirliği anlaşması imzalandı. Bu, Kırgızistan Cumhurbaşkanı'nın basın servisi tarafından bildirildi.

Anlaşma, Kırgızistan Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı, Özbekistan Ulaştırma Bakanlığı ve Çin Kalkınma ve Reform Devlet Komitesi tarafından imzalandı.

Anlaşma gereği, Kırgızistan topraklarında Torugart - Arpa - Makmal - Celal-Abad güzergahı boyunca  bir demiryolu bölümünün inşası projesinin fizibilite çalışmasının başarıyla tamamlanmasına ortaklaşa yardımcı olunması öngörülmektedir.

Basın bildirisinde, “Taraflar, Kırgızistan'da bir fizibilite çalışması yürütmek için Çin Demiryolu Şirketi İlk Tasarım ve Araştırma Enstitüsü ile aktif olarak işbirliği yapacak ve destekleyek. Fizibilite çalışması üzerindeki tüm çalışmaların (değerlendirme zamanı dahil) tamamlanması için en geç 1 Haziran 2023 olarak belirlendi" denilmektedir. 

Taraflar, fizibilite çalışmasının finansmanı konusunda üçlü bir anlaşma imzalayarak, fizibilite çalışmasının maliyetini ülkeler arasında eşit paylarda dağıtmayı amaçlamaktadır.

Çin-Kırgızistan-Özbekistan demiryolu inşaatı Kırgız Cumhuriyeti'nin ulaştırma sektöründe önemli bir projedir. Yeni koridor, Avrasya Kıta Köprüsü'nün güney kolu olacak ve Güneydoğu, Batı Asya ve Orta Doğu pazarlarına erişim sağlayacak. Bu rota, Çin'den Kırgızistan'a, ayrıca Türkiye dahil Orta Asya ve Orta Doğu ülkelerine ve ayrıca Avrupa Birliği'ne mal teslimini sağlayabilecek.

“Proje, kargo teslimat mesafesini ve süresini kısaltarak uluslararası transit taşımacılık pazarında rekabet gücünü artıracak. Projenin uygulanması, Kırgızistan ekonomisinin gelişmesinde genel olarak olumlu bir sosyo-ekonomik etkiye sahip olacak” şeklinde basın servisi tarafından bildirirldi.

 

Kaynak: https://24.kg/vlast/244992_podpisano_soglashenie_pojeleznoy_doroge_kitay_kyirgyizstan_uzbekistan/