Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Moğolistan Merkez Bankası, politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 12,0’ye yükseltti

Moğolistan Merkez Bankasının 20 Eylül 2022 tarihli ve 2022/04 sayılı kararına göre politika faiz oranı %12,0’ye yükseltildi. Söz konusu karar metni aşağıda yer almaktadır. Konu : Politika faizinin artırılması, politika faiz koridorunun yeniden belirlenmesi, bankaların dış piyasadan çektikleri bazı yeni kaynaklarının zorunlu stok hesaplarından düşülmesi hakkında Sayı: 2022/04Tarih : 20 Eylül 2022 "Moğolistan Bankası Para Politikası Kurulu'nun 16 ve 20 Eylül 2022 tarihli olağan toplantısında, ekonominin mevcut durumu, bankacılık ve finans piyasaları, dış ve iç ortamı tartıştı ve politika faizinin 200 baz puan artırılarak yüzde 12,0 olmasına karar verdi. Ekonominin mevcut durumu, bankacılık ve finans piyasaları, dış ve iç ortamı göz önüne alınarak:

1. Politika faiz oranını yüzde 2 artırılarak yüzde 12'ye çıkarılması;

2. Politika faiz koridorunun politika faizinden +2 ve -2 puan daha geniş hale getirilmesi;

3. Bankaların, dış piyasadan 360 gün ve üzeri süreyle tahvil ve kredi şeklinde kullandıkları yeni kaynakların zorunlu stok kaynaklarından düşürülerek hesaplanmasına karar verilmiştir.

Ağustos 2022'de yıllık enflasyon ülke genelinde yüzde 14,4 ve Ulanbator şehrinde yüzde 14,8 oldu. Enflasyon, toplam enflasyonun büyük bir bölümünü oluşturan ithal mal fiyatlarından en çok etkilenmektedir. Önümüzdeki çeyreklerde bu faktörlerin etkisinin hafiflemesi ve enflasyonun düşmesi beklenmektedir. Yılın ilk yarısında ekonomik büyüme nispeten yüksek oldu. Sınır kısıtlamalarının bir miktar hafifletilmesine rağmen, madencilik ve ulaştırma sektörleri üzerindeki olumsuz etkileri devam ediyor. Ticaret, hizmetler, net ürün vergileri ve tarım sektörü gibi madencilik dışı sektörlerdeki büyüme, 2022'nin ikinci çeyreğinde hızlandı ve bu yılın ilk yarısında 2019'un pandemi öncesi seviyesini aştı. Hane halkı tüketimi, son 3 çeyrektir art arda büyüyor ve bu da iç talebi artırıyor. Bu yıl madencilik dışı sektörün faaliyeti artmaya devam edecek ve esas olarak ekonomik büyümeyi desteklemesi bekleniyor. Bankacılık sistemi kaynaklarının dolar bazındaki artış ve dış piyasa taban faiz oranlarındaki artış, MNT getirisini artırma gerekliliğini yaratmıştır. Bu nedenle, orta vadede enflasyonu istikrara kavuşturmak ve MNT'nin getirisini artırmak amacıyla Para Politikası Kurulu, politika faizinin yükseltilmesi, faiz koridorunun salgın öncesi düzeye genişletilmesi ve bankaların dış piyasadan çektikleri yeni kaynakların zorunlu stok kaynaklarından düşürülerek hesaplanması yönünde bir dizi karar almıştır. Politika faiz oranındaki artış, enflasyonun hedeflenen düzeye geri getirilmesine katkı sağlamakta olup, ekonominin iç ve dış dengesini sağlama politikasıyla da uyumludur. Gelecekte para politikasını sıkılaştırmaya devam edip etmemek, dış ve iç ekonomik ortamdaki değişikliklere ve enflasyon ile ekonomik görünümün nasıl değişeceğine bağlı olacaktır. Moğolistan Bankası Para Politikası Kurulu, enflasyon hedef düzeyde istikrar kazanana kadar gerekli politika önlemlerini uygulamaya devam edecektir. Para Politikası Kurulu toplantı tutanakları iki hafta sonra Moğolistan Bankası'nın internet sitesinde yayınlanacak. PARA POLİTİKASI KURULU (https://www.mongolbank.mn/)